Verden

Presidentens lege: – Donald Trump i stadig bedring, kan skrives ut i morgen

– Presidenten er i bedring. Hvis fremgangen fortsetter, kan han skrives ut til Det hvite hus i morgen, sa president Donald Trumps lege Sean Conley på søndagens pressekonferanse.

Legeteamet under søndagens pressekonferanse om president Trumps helsetilstand. Foto: Jacquelyn Martin / AP

  • Kari Mette Hole
    Journalist
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

Donald Trump har fått oksygen to ganger, sier Sean Conley under en pressekonferanse like etter klokken 17.30 norsk tid. Presidenten har vært feberfri siden fredag.

Conley opplyser at de besluttet å gi presidenten ekstra oksygentilførsel fredag morgen og lørdag, etter at Trump hadde høy feber og følte seg dårlig natt til fredag. Conley sier at Trumps oksygennivå dyppet under 94 prosent en kort periode, men at det ikke har vært under 90 prosent.

Legene opplyste at presidenten blir behandlet med dexamethasone. Dette er ifølge NBC News steroidebehandling som blir brukt på de sykeste covid-19-pasientene.

Legeteamet understreket flere ganger at president Trump nå er i god form og på bedringens vei.

– Hvis han fortsetter å se ut og føle seg så bra som han gjør i dag, håper vi å kunne planlegge for at han skrives ut til Det hvite hus mandag. Behandlingen vil fortsette der, sier Brian Garibaldi i Trumps legeteam.

President Donald Trump arbeider i presidentsuiten ved Walter Reed-sykehuset. Han er i stadig bedring, melder legeteamet. Foto: WHITE HOUSE

Får behandling

Legene opplyste at presidenten har fått en ny dose med legemiddelet Remdesivir. Den første dosen fikk han på lørdag.

Ifølge medisinske eksperter er det vanlig å være innlagt i fem dager når man behandles med dette legemiddelet, skriver NTB.

Trump får også steroidebehandling, opplyste legene på søndagens pressekonferanse.

John Torres, lege og helsemedarbeider i NBC News, sier at det er bekymringsfullt. President Trump er satt på dexamethasone. Dette er en type steroider som har vært testet ut i kliniske forsøk i Storbritannia. Behandlingen kan redusere dødelighet blant alvorlig syke covid-19-pasienter.

Lege: – Et rødt flagg

– At de setter ham på steroider, er et rødt flagg, sier doktor Torres. Han begrunner det med at denne behandlingen, ifølge det amerikanske National Institutes of Health (NIH), kun skal brukes på de mest alvorlig syke covid-19-pasientene som får oksygentilførsel.

Torres sier til NBC News at steroider skal undertykke immunsystemet, slik at det ikke blir overbelastet og ender med å angripe kroppen. Men det skal altså ikke gis til pasienter som har milde symptomer. Derfor mener Torres at presidentens helsetilstand muligens ikke er så god som legeteamet hans sier.

Søndag sier Trumps leger at presidenten føler seg bra, og at han er oppe og går.

– Den første uken er kritisk

Da Conley og legeteamet møtte pressen lørdag, ville de ikke svare på gjentatte spørsmål fra pressen om presidenten hadde fått oksygen. Nå viser det seg altså at Trump har fått oksygentilførsel to ganger.

Men lørdagens pressekonferanse skapte også nye spørsmål om når presidenten fikk korona-diagnosen. Sean Conley sa nemlig at presidenten er «72 timer inn i sin diagnose».

– Den første uken, særlig dag syv til ti, er kritiske i å bestemme hvilken retning sykdomsforløpet skal ta, sa Conley.

Han ville ikke spesifisere når de tror presidenten ble smittet. Det ble heller ikke besvart søndag.

Les også

  1. Trump gikk i natt ut med takkevideo til folket. Men velgerne er skarpt splittet om sykdommen hans.

  2. Motstridende meldinger om Trumps helse: Anonym kilde sier at tilstanden var «urovekkende»

Motstridende uttalelser om helsetilstanden

Etter pressekonferansen lørdag fikk gruppen av journalister en langt mindre rosenrød skildring av presidentens helsetilstand. Uttalelsen kom fra en kilde ved Det hvite hus som ønsket å være anonym.

Presidenten skal ha vært i dårligere forfatning enn legenes optimistiske og positive uttalelser. Kilden ble raskt gjort kjent av både AP og Politico som Det hvite hus’ stabssjef Mark Meadows.

– Presidentens vitale tegn (målinger av viktige kroppsfunksjoner, red.anm.) de siste 24 timene har vært veldig bekymringsfulle. De neste 48 timene blir kritiske når det gjelder behandlingen hans. Vi er fortsatt ikke på en klar vei til full tilfriskning, sa Meadows etter pressekonferansen lørdag, ifølge CNN.

Trump skal ha blitt rasende over uttalelsen fra stabssjefen, ifølge The New York Times. Bare timer senere tvitret presidenten at han følte seg bra, og senere samme kveld fulgte han opp med en flere minutter lang videosnutt.

I forkant av søndagens pressekonferanse sa Donald Trumps sikkerhetsrådgiver at han tror presidenten vil bli værende på sykehuset «en stund» til, melder NTB.

– Han føler seg veldig bra. Han vil faktisk tilbake til Det hvite hus og tilbake på jobb, men jeg tror at han kommer til å være på Walter Reed en stund, sier den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Robert O'Brien til CBS News.

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Donald Trump