Verden

Miniubåt søker etter EgyptAir-flyet

Egyptiske myndigheter har satt en miniubåt inn i søket etter EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet. Håpet er å finne vraket og dermed også de svarte boksene.

Et egyptisk militært skip deltar i leteoperasjonen etter flyet som forsvant. (Stillbilde fra video) Foto: REUTERS TV

 • Ntb-reuters

– Ubåten har kapasitet til å gå ned til 3.000 meters dybde, sa Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i en TV-sendt tale søndag.

Sisi sa videre at Egypt og Frankrike i fellesskap leder leteoperasjonen som søker etter det savnede flyet. Marinefartøy og kommersielle skip fra flere land deltar i søket etter flere vrakdeler og gjenstander som kan gi en pekepinn på hvor flyvraket ligger.

Les også

Problemene står i kø: Egypt hjemsøkes av nye landeplager

– Det er svært, svært viktig for oss å få bragt på det rene omstendighetene som førte til at flyet styrtet. Men det vil ta tid før vi kan fastslå den eksakte årsaken, sa Sisi i talen. Det var første gang den egyptiske presidenten kommenterte flystyrten.

Slektninger til de savnede i EgyptAir-flyulykken samlet til bønn for ofrene i en moské nær Kairo flyplass fredag. Foto: STRINGER / X80002

– Bør ikke spekulere på årsak

President Sisi oppfordret samtidig medier og andre til å være varsomme med å spekulere på årsakene til flystyrten.

– Alle teorier er mulige. Det finnes ingen spesifikk teori som vi vil stille oss bak nå, sa Sisi. Den egyptiske samferdselsministeren uttalte før helgen at terrorisme er en mer sannsynlig årsak enn mekanisk feil.

Jakten på de svarte boksene

EgyptAir-flyets rute MS804 var på vei fra Paris til Kairo da det styrtet i Middelhavet natt til torsdag med 66 mennesker om bord. Til nå er det funnet vrakdeler, levninger og personlige eiendeler på havoverflaten om lag 290 kilometer nord for den egyptiske havnebyen Alexandria.

Men det viktigste blir å finne de såkalte svarte boksene, som egentlig er oransje og som inneholder flyets ferdskriver og taleregistrator. De kan gi viktige svar på hva som skjedde før og under styrten.

Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi ledet det nasjonale sikkerhetsrådet som 19. mai var samlet for å diskutere det forsvunne EgyptAir-flyet. Foto: Reuters

Røyk og brann før flyet styrtet

Lørdag offentliggjorde det egyptiske militæret de første bildene av vrakdeler og gjenstandene som er funnet, blant annet bagasje og en redningsvest.

Det er på det rene at flere røykvarslere på flyet ble utløst i minuttene før flyet styrtet, noe som tyder på at det var brann om bord. Men hva som kan ha forårsaket en eventuell brann, er uklart.

Flere eksperter på fly og flysikkerhet sier imidlertid at noe må ha skjedd fort, ettersom flyverne ikke sendte ut nødsignaler før flyet forsvant fra radarene.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Taleregistratoren til EgyptAir-flyet er funnet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Kan en voldsom brann ha fått EgyptAir til å styrte?

 3. VERDEN
  Publisert:

  EgyptAir-styrten: Sprengstoffspor funnet på omkomne

 4. VERDEN
  Publisert:

  Svart boks fra EgyptAir-vraket funnet

 5. VERDEN
  Publisert:

  Fransk avis: Fant sprengstoffspor på rester av EgyptAir-fly

 6. VERDEN
  Publisert:

  Frankrike: EgyptAir-styrt etterforskes ikke som terror