Verden

Har ingen advokat to dager før rettssaken kan begynne

Advokat Sigurd Klomsæt, som har representert nordmannen som er siktet for overgrep mot mindreårige i Gambia, har flybillett for å kunne reise til landet tirsdag.

Advokat Sigurd Klomsæt har tidligere representert 45-åringen som er siktet for overgrep mot mindreårige i Gambia. Han reiser etter planen til landet i morgen for å bistå sin klient, selv om siktede etter loven må ha en gambisk forsvarer i retten.
 • Kristine Grue Langset
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Før helgen sa gambisk politi at bevisene mot den overgrepssiktede norske 45-åringen er svært klare og at politiet er i ferd med å fullføre etterforskningen. Ifølge Aftenpostens kilder i Gambia kan rettssaken mot ham begynne allerede onsdag denne uken.

Har ingen advokat

45-åringen har ennå ikke noen advokat. Mannen kvalifiserer til fri rettshjelp her hjemme i Norge, men i Gambia eksisterer ingen slik ordning. Siktede må selv begjære advokathjelp og betale for den.

45-åringen FOTO: GRTS / SVEND OLE KVILESJØ

Advokat Sigurd Klomsæt, som har vært mannens forsvarer i Norge siden 2002, har vært frem og tilbake rundt beslutningen om han skal reise ned til sin klient eller ikke. Søndag skrev Aftenposten at Klomsæt ikke kan arbeide som advokat i landet ifølge gambisk lov.— Han kan bare glemme å hjelpe sin klient her. For å jobbe som advokat i Gambia må han ha arbeids- og oppholdstillatelse. I tillegg må han være lisensiert som advokat her og være medlem av den gambiske advokatforeningen, sa president Sheriff Tambadou i den gambiske advokatforeningen.

 • Les også:
  Mandag bekrefter likevel Klomsæt overfor Aftenposten.no at han drar, forhåpentligvis med et fly i morgen, tirsdag.

Klomsæt har siden han i romjulen fikk vite om pågripelsen, ønsket å reise til Gambia for å bistå sin klient. Han har rettet en forspørsel til Oslo tingrett om å bli oppnevnt som mannens forsvarer. Han har også søkt Fylkesmannen i Oslo- og Akershus om eventuell oppnevning, om fri rettshjelp og dekning av reiseutgifter.

Han har hittil fått avslag på forespørselen til Oslo tingrett. Men han har mandag, etter hva Aftenposten erfarer, søkt på nytt hos begge instanser. Reisen til Gambia dekker han derfor av egen lomme.

Vil bistå

Selv om den siktedes advokat i rettssaken må være gambier, håper Klomsæt å kunne bistå sin klient på annet vis.

— Jeg ønsker å komme i kontakt med ham i fengselet for å sørge for at han har det bra og at han får en gambisk advokat som kan faget og er pågående og engasjert, sier Klomsæt til Aftenposten.no.

Samtidig vil Klomsæt gi råd til siktedes gambiske advokat og gjøre forberedelser for en eventuell utleveringsbegjæring.

45-åringen har tidligere sagt at han ikke ønsker norsk advokathjelp og han skal også ha avslått tilbud om bistand fra norske myndigheter.

Klomsæt har tidligere uttalt at han har kontaktet Morten Furuholmen for å høre hvordan han har gått frem i Kongo-saken.

Kan få advokat

En journalist som jobber i en større avis i Gambia forteller Aftenposten at han har vært i kontakt med aktor i saken i dag.

— Aktor skal være av den oppfatning at den siktede har svært begrensede engelskkunnskaper og at det kan bli nødvendig å finne en advokat som behersker norsk eller svensk eventuelt en oversetter, forteller journalisten til Aftenposten.

Selv om siktede ikke har midler til å betale for advokat, har det skjedd i flere saker tidligere i Gambia at retten har oppnevnt en advokat for den siktede, ifølge journalisten. Men denne advokatens kaliber kan være hva som helst.

Dødsstraff

Klomsæt er blitt informert om at Gambia har dødsstraff. Flere sitter på såkalt dødscelle og er dømt til døden, men det har ikke blitt eksekvert noen henrettelser i Gambia siden 80-tallet.

Det satt ved utgangen av i fjor 12 personer på dødscelle. Det er usikkert hvilke lovbrudd som har ført til dødsdommene.

Søndag kveld skrev Aftenposten at 45-åringen etterforskes for ytterligere et overgrep i Norge. En norsk kvinne har anmeldt mannen for overgrep mot hennes mindreårige sønn.

 • Les også:
  45-åringen, som tidligere er dømt for seksuelle overgrep i Norge, er i Gambia siktet for seksuelle overgrep, utnyttelse av små barn og produksjon av barnepornografi. Han risikerer 14 års fengsel, om han blir dømt.

Nordmannen sitter i Remand Wing i det beryktede Mile 2-fengselet. Fengselssjef i Banjul, David C. Colley, sier til NTB at ingen journalister får besøke ham før det er gått en uke, altså fredag. Slik er gambisk lov.

Les også

 1. - Siktet nordmann tilstår overgrep

 2. Barnevernet lot overgriperen fortsette misbruket

 3. Anmeldt for overgrep to måneder før han forlot Norge

 4. - En norsk advokat kan ikke jobbe i Gambia

 5. Anmeldt for nytt overgrep mot barn i Oslo