Danmark vil innføre vaksinepass

Et digitalt vaksinepass skal bidra til å gjenåpne det danske samfunnet. I første omgang vil forretningsreisende være prioritert.

Ordningen med vaksinepass i Danmark vil komme på plass i løpet av noen måneder, opplyser danske myndigheter.

Den danske regjeringen er blitt enig med næringslivet og kulturlivet i Danmark om å innføre et digitalt «koronapass». Det ble presentert av Danmarks finansminister Morten Bødskov på en pressekonferanse onsdag.

En slik avtale skal ha vært etterspurt av næringslivet i lang tid, og er nå inngått mellom Danmarks regjering og næringslivsorganisasjonene Dansk Erhverv og Dansk Industri. De administrerende direktørene for organisasjonene deltok også på pressekonferansen.

– Danmark er fortsatt hardt rammet av koronapandemien, innledet Bødskov med å si.

Men næringslivet har behov for å kunne reise, fortsatte han. Derfor vil et digitalt «koronapass» være klart om tre til fire måneder.

Les også

Skal vaksinepasset redde sommerferien? Eller blir det neste sak EU ikke vil klare å enes om?

Passet skal i første omgang vise hvorvidt man har fått koronavaksinen. Andre opplysninger, som for eksempel at man har testet positivt for antistoffer, kan komme senere, skriver danske TV2. Passet blir digitalt, og vil lanseres på det danske helsedepartementets nettsider når det er klart.

Forutsetningen for å kunne benytte det digitale koronapasset er imidlertid at smitten holdes nede, sier Bødskov.

Vil gjenåpne samfunnet på sikt

Det langsiktige målet med koronapasset skal være å gjenåpne samfunnet gradvis, sa Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv på pressekonferansen. Det vil komme dansk økonomi til gode, mener han.

– Det digitale koronapasset vil bety lys i enden av tunnelen for mange danske virksomheter, sier Mikkelsen.

Passet kan gi mulighet for en raskere åpning av restauranter og lignende virksomheter. Før det tas i bruk om tre til fire måneder, vil det diskuteres hvordan passet i praksis skal brukes. Det vil avhenge av smittesituasjonen, sier finansminister Morten Bødskov.