Verden

Derfor passes de så godt på

Svenske politikere har mye mindre bevegelsesfrihet enn sine norske kolleger. I valginnspurten følges de tett av politi. Politiske og sosiale ulikheter, tror journalist, forfatter og historiker Henrik Berggren.

 • Synne Søhoel Drageset
  Journalist
 • Mari Torsdotter Hauge

Søndag gikk svenskene til valgurnene. En valgkamp som av medienes kommentatorer har blitt beskrevet som «snill» og «søndagsskoleaktig» er over, og partiledernes siste etappe er separate intervjuer på SVT i valgsendingen på dagtid, før de går til sine respektive valgvaker. Med sivilt sikkerhetspoliti tett på.

Blant forskjellene i svensk og norsk politikk, er sikkerhetsoppbudet rundt ministere og partiledere, som er større hos söta bror.

Bakgrunn:

Forklaringen finner man i natten som rystet Skandinavia, 28. februar 1986. Denne kvelden satte Grand kino i Sveavägen opp Suzanne Ostens film «Brødrene Mozart» som sin kveldsforestilling.

I salen satt statsminister Olof Palme, hans kone Lisbet, deres sønn Mårten og hans forlovede. De fire skilte lag utenfor kinoen ved forestillingens slutt, og statsministeren og fruen spaserte hjemover ned Sveavägen. Da kom en mann opp bak Palme og skjøt ham i ryggen på kloss hold.

Åstedet for drapet på Olof Palme, et par dager etterpå. FOTO: SCANPIX
De hadde husnøklene gjemt i en tresko utenfor døren og telefonnummeret sitt i telefonkatalogen
Henrik Berggren om familien Palme

Hverdagslig i Palme-tiden

Den svenske journalisten og historikeren Henrik Berggren er i disse dager i Norge for å lansere sin biografi over Olof Palme, Vidunderlige dager i vente . Han jobber som lederskribent i avisen Dagens Nyheter, hvor han har arbeidet siden Palme ble drept i 1986.

Berggren forteller Aftenposten.no om hverdagsligheten rundt Palme-familien, som ikke er profilerte politikere forunt i dag.

— De hadde husnøklene gjemt i en tresko utenfor døren og telefonnummeret sitt i telefonkatalogen, forteller han.

I dagene etter drapet ble sikkerheten til svenske politikere kraftig trappet opp. Det samme skjedde i Danmark, hvor ledende politikere fikk livvakter. Også i Norge ble en opptrapping vurdert.

Fakkeltog i Oslos gater etter Palme-drapet. En hel verden reagerte på likvideringen av den svenske statsministeren på åpen gaten. FOTO: SCANPIX

Lindh drept på kjøpesenter uten livvakt

Men likevel skjedde det igjen. For syv år siden ble utenriksminister Anna Lindh overfalt og knivdrept på et fasjonabelt kjøpesenter i Stockholm da hun var ute og handlet sammen med en venninne. Sikkerhetspolitiet i Sverige fikk massiv kritikk etter drapet. Lindh var på kjøpesenteret uten livvakter.

Hun var midt i en valgkamp i forbindelse med EMU-avstemningen i Sverige, og skulle bare handle noen nye klær til en tv-debatt et par dager senere. I stedet døde hun på sykehus noen timer senere. Gjerningsmannen, Mijailo Mijailovic (da 25 år), ble pågrepet et par uker senere og dømt til livstid i fengsel.

Et hav av roser fra folk som sørget over Anna Lindh i Stockholm i september for syv år siden. FOTO: SCANPIX

Politiker angrepet denne uken

Etter drapet på Lindh har Sveriges politikere heldigvis vært forskånet fra lignende angrep. Men Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt må leve med sikkerhetsvakter tett på livet. Likevel hører man om voldshendelser mot politikere fortsatt.

Denne uken ble Centerpartiets riksdagsrepresentant Fredrick Federley angrepet av flere ukjente gjerningsmenn utenfor sitt hjem og slått ned.

Han ble sendt til sykehus med kraftig hjernerystelse og brukket nese, og ble nødt til å avbryte valgkampen i den viktige innspurten. Federley var uten livvakter da han ble angrepet.

Han har tidligere makert seg som en kontroversiell politiker, blant annet har han ønsket å legalisere prostitusjon, og han har innrømmet å ha brukt både hasj og kokain mens han var leder for Centerns ungdomsparti. Federley har også donert penger til den israelske hæren under krigen med Libanon i 2006, og han opptrer jevnlig som transvestitt.

Les om angrepet på Federley:

— Større klasseforskjeller i Sverige

Henrik Berggren tror forklaringen på hvorfor svenske politikere er så utsatt for grove overfall kan ligge i politiske og sosiale ulikheter.

- Norge har vært et mer demokratisk land lenger enn det Sverige har. Sverige har hatt større klasseforskjeller, og en sterkere elite, sier Berggren.

— I begge de skandinaviske landene er det folk som bærer på aggresjon, men ekstremreaksjonene har kanskje vært sterkere i Sverige, tror Berggren.

 1. Les også

  Säpo etterforsker angrep på svensk politiker

 2. Les også

  Sahlin ber svenskene ombestemme seg

 3. Les også

  Nytt hackerangrep mot Sverigedemokraterna

 4. Les også

  Alliansens forsprang minker i Sverige

 5. Les også

  Svenskene går til historisk valg

 6. Les også

  - Reinfeldt kan bli historisk

 7. Les også

  - En mycket, mycket, mycket viktig debatt

 8. Les også

  Svensk politiker slått ned i Stockholm

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5