Verden

Burma benåder Suu Kyis «gjest»

Amerikansk diplomat sørget for at John Yettaw slipper syv års tvangsarbeid og håper på bedre diplomatiske bånd med militærjuntaen.

Senator Jim Webb (Dem.) til venstre møter leder for militærjuntaen i Burma, Than Shwe til høyre i Rangoon. FOTO: AFP Foto: -

 • Mari Torsdotter Hauge
Les også

FN kritiserer dommen mot Suu Kyi

Les også

Aung San Suu Kyi funnet skyldig

Les også

Rettssaken mot Suu Kyi er ferdig

Les også

Opposisjonspolitikere pågrepet i Burma

Foto: STR

Rettssaken mot Burmas menneskerettighetsforkjemper Aung San Suu Kyi og amerikaneren John Yettaw ble massivt kritisert internasjonalt, særlig i vestlige land.

Suu Kyi, som har sittet i husarrest i 14 av de siste 20 årene, fikk i vår et uanmeldt besøk av John Yettaw, som svømte over en sjø for å advare Suu Kyi mot et angivelig attentat, ifølge ham selv etter ordre fra høyere makter.

Fredsprisvinneren ble dømt til 18 måneders husarrest for å ha brutt betingelsene for husarresten, noe som gjør at hun ikke får delta i neste års planlagte valg.

Yettaw ble dømt til syv års hardt tvangsarbeid i en leir.

Senator tar med Yettaw

Lørdag var den amerikanske senatoren Jim Webb i møter med Burmas militærjunta, som styrer landet. Han fikk overtalt juntaen til å la John Yettaw, som blant annet lider av epilepsi, astma og diabetes, gå fri mot at han forlater landet, melder nyhetsbyrået AP.

Siden han ble arrestert, har John Yettaw blitt holdt fanget i Insein-fengselet i Burma, samme fengsel som Suu Kyi har tilbragt de siste månedene i, men på en annen avdeling. Yettaw har også vært innlagt en uke på sykehusets fengsel, men skal ifølge advokaten sin ha fått bra behandling.

Foto: AFP

Etter planen skal Yettaw deporteres fra Burma allerede søndag, på et militærfly til Bangkok sammen med Jim Webb.

— Dersom det er sant, er det klart jeg er ekstremt lykkelig og i ekstase, sa Betty Yettaw, Johns kone, på telefon til AP lørdag morgen. Da hadde hun fortsatt ikke mottatt noen offisiell beskjed fra amerikanske myndigheter om saken.

Senatoren fikk møte Suu Kyi

Militærjuntaen godkjente også at senator Webb fikk et kort møte med partileder og demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi, og det spekuleres i om det korte møtet med henne og frigivelsen av Yettaw kan komme for å prøve å veie opp for den massive internasjonale kritikken regimet har vært utsatt for siden rettssaken.

Det er mitt håp at vi kan utnytte disse gestene til å skape et utgangspunkt for å bygge velvilje og tillit i fremtiden
Senator Jim WebbSuu Kyi ble kjørt fra sitt hjem - hvor hun altså har sittet i husarrest i fjorten år til sammen - til et av myndighetenes gjestehus like i nærheten. Der hadde hun et 40 minutter langt møte med Webb, før hun ble kjørt tilbake igjen.

I juli nektet militærjuntaen FNs generalsekretær Ban Ki-moon å møte Suu Kyi, da han var i Burma på et to dager langt besøk.

I en erklæring fra Webb heter det at han også ba om at Suu Kyi skulle bli løslatt i et møte han hadde med juntaens leder, general Than Shwe, søndag. Men dette nådde ikke frem.

- Det er mitt håp at vi kan utnytte disse gestene til å skape et utgangspunkt for å bygge velvilje og tillit i fremtiden, skal Webb ha sagt.

Webb er leder for Senatets utenrikskomite, og beskrev møtet som «en mulighet til å vise min dype respekt for Aung San Suu Kyi for det offer hun har gjort på vegne av demokratiet verden over».

Senatoren ankom Naypyitaw, byen militærjuntaen har utpekt som Burmas nye hovedstad, fredag. Han skal møte reportere i Rangoon søndag.

Amerikansk politikk i endring

Besøket var svært uvanlig, ettersom de diplomatiske båndene mellom Burma og USA er svært dårlige. Washington er en av verdens fremste kritikere av militærregimet i Burma, og har iverksatt en lang rekke politiske og økonomiske sanksjoner mot landet.

Men med president Barack Obama ved roret i USA, kan det se ut til at det er en liten endring i holdningene i den amerikanske hovedstaden.

Obama har utpekt en ny ambassadør til Øst-Asia, Kurt Campbell, som har uttalt at Obama-administrasjonen er interessert i å slakke litt på isolasjons-politikken landet tradisjonelt har ført overfor Burma.

Senator Webb er enig i denne holdningen, og har gitt uttrykk for at mer involvering fra USAs side har større sjanse for å få til endringer i Burma, enn isolering av landet, noe som har bekymret en del poltikere som fortsatt holder fast ved den strenge linjen.

Også andre land er enige. Storbritannias FN-ambassadør John Sawyers er blant dem som er overbevist om at senator Webbs besøk kan bidra til å overtale juntaen til å løslate Aung San Suu Kyi.

- Hvis amerikanerne kan få juntaens generaler til å innse at det er i deres lands interesse å løslate Aung San Suu Kyi og holde frie og rettferdige valg, vil det bidra stort, sa Sawyers til BBC Radio 4 lørdag.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Paven griper inn i rohingya-konflikten

 2. VERDEN

  USAs ambassadør til Norge rett hjem når Trump overtar

 3. VERDEN

  Tyrkia øker tollen på amerikanske varer – USA avviser at de har skyld i landets økonomiske krise

 4. VERDEN

  For et år siden var de rivaler. Nå kan hun få en kremjobb i administrasjonen hans.

 5. VERDEN

  – Kjenner du disse to, statsminister Solberg?

 6. VERDEN

  USA: Prioriterer ikke lenger å fjerne Assad