Orkanen Eta tiltar i styrke – treffer Mellom-Amerika tirsdag

Det er varslet stormflo, ekstremt kraftig vind og jordskred når orkanen Eta tirsdag treffer flere land i Mellom-Amerika med dødelig styrke.

Det er varslet storflo, ekstremt kraftig vind og jordskred når orkanen Eta tirsdag treffer flere land i Mellom-Amerika med dødelig styrke.

Orkanen har raskt styrket seg, og USAs nasjonale orkansenter (NHC) advarer om at den kan gjøre omfattende skade og føre til tap av liv i den sårbare regionen.

Eta har en vindstyrke på opp mot 240 kilometer i timen og var natt til tirsdag om lag 100 kilometer sørøst for grensen mellom Nicaragua og Honduras.

Per nå er orkanen en kategori 4, men den er ventet å styrke seg ytterligere før den treffer Nicaragua tirsdag. Her og i deler av Honduras er det varslet mellom 380 til 635 millimeter regn i utsatte området. Det er også varslet kraftig regn øst i Guatemala, i Belize og på Jamaica.

Eta kan bringe med seg stormflo på 4,5 meter på kysten av Nicaragua, og marinen i landet har evakuert innbyggere fra øyer og inn til fastlandet. Det er også innført forbud mot å sjøsette båter i områder orkanen kan treffe.

Årets orkansesong har hatt så mange stormer at det amerikanske orkansenteret har gått tomme for offisielle navn. Det har nå måtte ty til det greske alfabetet når de navngir de ulike stormene. Eta er den 28. stormen som får navn denne sesongen, som varer til 30. november.