Verden

Irans største marinefartøy har forlist i Omanbukta

Det største fartøyet i den iranske marinen har forlist etter en brann, opplyser marinen. Besetningen er i god behold, men måtte gi opp å slokke brannen.

Bilder delt i sosiale medier viser skipet i brann. Aftenposten har verifisert bildet opp mot arkivbilder av skipet.
  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist
  • NTB

Skipet skal være logistikkfartøyet Kharg, melder statlige TV-kanaler.

Brannen oppsto klokken 2.25 onsdag, men hittil er det ukjent hva som utløste den. Natt til onsdag jobbet brannmannskaper med slukking, uten hell, melder nyhetskanalene Fars og Tasnim. Skipet sank i nærheten av havnen Jask.

Området ligger 1.279 kilometer sørøst for den iranske hovedstaden Teheran.

Omtalt som feilslått redningsoperasjon

Redningsoperasjonen for Kharg har «slått feil», uten at det gis nærmere detaljer om hva dette innebærer. Det melder det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Marinen sier slokkingsarbeidet pågikk i 20 timer før skipet sank.Besetningen kom seg trygt av skipet, opplyser den iranske marinen.

Bilder på sosiale medier viser det som skal være mannskapet idet de evakueres, mens skipet brenner i bakgrunnen.

Logistikkskopet Kharg var det største i den iranske marinen.

Bygget i Storbritannia

Iran har jevnlige militærøvelser i Omanbukta. At ulykker oppstår der, er ikke ukjent terreng for landet. Senest i mai 2020 ble et marinefartøy truffet av et missil under en treningsøvelse i nærheten av Jask. 19 mennesker døde, og 15 ble skadet.

Skipet ble bygget i Storbritannia og sjøsatt i 1977, men ble først satt i tjeneste i 1984 etter langvarige forhandlinger i kjølvannet av den islamske revolusjonen i Iran i 1979. Det over 200 meter lange fartøyet var oppkalt etter øya der det ligger en stor iransk oljeterminal.

Kharg var et av få skip i den iranske marinen som kunne forsyne andre fartøy til havs. Det kunne også frakte tung last og ha helikoptre om bord.

Les også

  1. Eksplosjoner på det ene skipet etter det andre. Marinekrigen mellom Israel og Iran blir mer intens.

  2. Aftenposten mener: Bra at Iran-avtalen ser ut til å gjenoppstå

Les mer om

  1. Iran
  2. Brann