Aleksej Navalnyj landet på russisk jord etter at flyet ble omdirigert. Arrestert i passkontrollen.

MOSKVA (Aftenposten): Han ble forsøkt drept, og president Vladimir Putin nevner ham ikke ved navn. Sent søndag ettermiddag landet «Berlin-pasienten» i hjemlandet.

Aleksej Navalnyj ble pågrepet i passkontrollen kort tid etter at han landet i Mosvka.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj landet i Moskva rundt klokken 18:00, søndag. En time senere ble han stoppet i passkontrollen og arrestert, ifølge Reuters.

Flyet ble omdirigert fra sin opprinnelige destinasjon, Vnukovo-flyplassen, der Aftenpostens korrespondent befant seg. I stedet landet flyet på Sjeremetjevo, lenger nord i byen.

Da dette ble kjent jublet og klappet de som var igjen av politikerens støttespillere inne i terminalen på Vnukovo-flyplassen. De var henrykte over at han igjen var på russisk jord. Bare en halvtime tidligere var stemningen her svært anspent.

Russiske myndigheter hadde varslet at Navalnyj kom til å bli pågrepet da han ankom. Aftenpostens korrespondent observerte et stort antall politimannskaper, som arresterte flere av Navalnyjs støttespillere. Like etter klokken 17.00 norsk tid ble avgangshallen tømt av opprørspoliti.

En mann ble arrestert av politiet etter å ha ropt «Navalnyj er vår president». Aftenposten observerte også politiet arrestere en ung mann. Han ble pekt ut fra midten av en folkemengde, slått i magen med batong og ført ut. En video på Twitter ham bli eskortert ut like etter:

En av de fremmøtte, Nastja (25), ville ikke la seg avbilde fordi hun var redd. Foreldrene er tilhengere av Putin. Hun oppdaget Navalnyj for tre–fire år siden og synes det er viktig å være her for å vise ham støtte.

– Jeg er selvfølgelig redd for at han skal bli arrestert med en gang, men jeg vil også at han skal få se at det er mange som støtter ham, sier hun til Aftenposten.

En tilhenger av Navalnyj blir arrestert.

Forsøkt drept med nervegift

Navalnyj ble fløyet til Berlin etter å ha blitt alvorlig syk på en flyreise fra Sibir til Moskva. Fredag ettermiddag gikk han på flyet i Berlin for å dra tilbake til Moskva. «Vi flyr hjem» skrev han til en Instagram-video fra flyet.

Flere uavhengige rapporter bekrefter at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok. Selv mener han at den russiske sikkerhetstjenesten FSB sto bak forsøket på å drepe ham.

44-åringen skapte overskrifter da han i desember under falskt navn ringte russisk etterretning for å få detaljer om egen sak. Agenten ga ham flere detaljer og innsikt inn i hvordan giftangrepet ble planlagt og gjennomført.

Før avreise la Navalny ut en video fra flyet på Instagram. Der ser han og kona hans inn i kamera mens hun siterer den kjente russiske krimklassikeren Brother 2:

– Gutt, gi oss noe vodka. Vi skal hjem.

Les også

Giftofferet Aleksej Navalnyj ringte selv russisk sikkerhetstjeneste. Der innrømmet en agent angrepet.

Flere saker venter

Når han nå returnerer, har Navalnyj flere straffesaker hengende over seg. Dette er to av dem:

  1. I 2014 ble han dømt til fem års betinget fengsel. I 2017 ble dette imidlertid forlenget et år – altså ut 2020. Han er nå ettersøkt for å ha brutt betingelsene i dommen, skriver den russiske avisen RBK.
  2. Bedragerianklage: Han er mistenkt for å ha brukt penger som ble gitt i gave til hans egne organisasjoner, på personlig forbruk. Det skal dreie seg om 40 millioner kroner, ifølge den russiske etterforskningskomiteen.

Navalnyj og hans støttespillere mener at straffesakene mot ham er fabrikkerte.

Straffet mektig parti

Aleksej Navalnyj har de siste årene etablert seg som Russlands mest kjente opposisjonspolitiker. Særlig har han skaffet seg mektige fiender innen den russiske eliten med sine korrupsjonsavsløringer.

I tillegg er han en av arkitektene bak Stem smart-kampanjen, en kampanje der velgere blir bedt om å støtte den kandidaten som har størst sjanse til å slå kandidaten fra det mektige partiet Det forente Russland. Partiet kalles ofte president Vladimir Putins parti ettersom han støtter partiet, og partiet støtter ham.

Denne strategien var trolig delaktig i at Det forente Russland mistet en tredjedel av stemmene under lokalvalget i Moskva.

Navalnyjs innsats har gjort Roman Pilipenko (27) til en trofast støttespiller. Han hadde reist til Vnukovo-flyplassen for å vise støtte.

– Vi ønsker å støtte ham. Jeg tror på hans undersøkelser og hans arbeid mot korrupsjon som er publisert på Youtube. Han ble forgiftet med nervegift, sier Pilipenko.

Roman Pilipenko (27) har reist til Moskva med buss fra Krasnodar for å støtte Navalnyj.

En større gruppe fans av popstjernen Olga Buzova tok mye oppmerksomhet inne i terminalen på Vnukovo-flyplassen. Ifølge Navalnyj selv har Kreml planlagt dette for å overskygge ankomsten hans med «klovneri».

«Jeg håper Vladimir Putin fant på denne listige planen helt selv», skriver Navalnyj på Twitter.

Natsja (25) sier til Aftenposten at mange har sagt de er her for å ta imot Olga Buzova fordi de da slapp inn i terminalen uten å kjøpe flybilletter. Hun mener at mange likevel er her for Navalnyj.

Risikerer mye

Hvorfor risikerer han alt for å komme tilbake til Russland?

– Navalnyj og folkene rundt ham ønsker et fritt Russland. De ønsker det på vegne av russere. Den beste måten i vise det på, er å være i landet, sier Geir Flikke.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og har nylig kommet ut med boken Russlands rebeller om den russiske protestbevegelsen.

– Navalnyjs politiske misjon er så nært knyttet til Russland at han kan ikke være en troverdig politiker og samtidig befinne seg utenfor landets grenser, utdyper Flikke.

Professoren tror at opposisjonspolitikeren vil bli arrestert.

– Jeg er bekymret for hans skjebne, sier han.

Geir Flikke, professor ved UiO.

Det samme tror Tatjana Stanovaja. Hun er analytiker tilknyttet Moscow Carnegie Center og tenketanken R. Politik. Hun skriver på Telegram at Kreml regnet med at han ikke ville returnere:

– Kreml har økt forventningene om at Navalnyj vil bli arrestert. Hvis han nå ikke blir pågrepet, vil det bli oppfattet som et svakhetstegn av den konservative eliten og sikkerhetstjenesten, skriver hun.

Søreide bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Russland må ivareta rettighetene til opposisjonspolitikeren.

«Svært bekymret for arrestasjonen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj», skriver Søreide via Utenriksdepartementet sin Twitter-konto søndag kveld.

– Vi holder russiske myndigheter ansvarlige for at hans grunnleggende rettigheter blir ivaretatt. Russland må gjøre omstendighetene rundt forgiftningen av Navalnyj kjent, la hun til.

Også EU fordømmer pågripelsen.

– Pågripelsen av Aleksej Navalnyj da han landet i Moskva, er uakseptabel, tvitret Michel i 20-tiden søndag kveld.

– Vi ber russiske myndigheter øyeblikkelig slippe ham fri, la han til.