Utenriksministeren: - Marokko er ikke et ingenmannsland

RABAT / OSLO (Aftenposten.no): Marokkos utenriksdepartement reagerer sterkt på de nye opplysningene i Skah-saken.

Her snakker Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri med norsk og internasjonal presse om Skah-saken. FOTO: AFP
  • Vibeke Knoop Rachline
  • Lars Akerhaug

Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri møtte onsdag norsk presse ved det marokkanske utenriksdepartementet i hovedstaden Rabat. Han hadde følgende beskjed til det norske folk:

— Man må ikke tro at Marokko er et ingenmannsland, der man kan komme og bruke cowboy-metoder, sier Fassi Fihri.

Man må ikke tro at Marokko er et ingenmannsland, der man kan komme og bruke cowboy-metoder.
Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri

Oppgitt

Utenriksministeren sier at saken minner om en «kidnapping på marokkansk jord».

— Jeg er selv dypt oppgitt over at den norske ambassaden har bidratt til denne illegale utførselen av barna, sier utenriksministeren.

Han beskylder nå de ambassadeansatte for å fraskrive seg ansvaret i saken.

— Den norske ambassaden har handlet mot alle internasjoanle regler og ambassadens holdning har siden vært tvetydig. Det virker som de har vasket hendene sine for alt ansvar i saken.

Bør holde seg borte

Utenriksministeren sier ganske klart fra at ambassadør Bjørn Blokhus ikke ville være særlig velkommen hvis han kom tilbake til Rabat, og håper fortsatt på at de som sto bak aksjonen vil bli stilt for norsk rett.

Den juridiske aksjonen fra marokkansk side er ikke avbrutt, men Taieb Fassi Fihri mener den må fortsette i samarbeid med Norge.

- Nødsituasjon

Underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet avviser at norske ambassadeansatte har brutt marokkansk eller internasjonal lov.

— Vi mener at barna befant seg i en reell, alvorlig og akutt nødssituasjon, sier Imerslund.

I marokkanske aviser blir det nå skrevet at Støre og Faremo på en pressekonferanse mandag «innrømmet» å ha deltatt i det som blir fremstilt som en «kidnapping» av Skahs to barn.

— Norske myndigheter har ikke innrømmet noen delaktighet, sier Imerslund.

Vi mener at barna befant seg i en reell, alvorlig og akutt nødssituasjon.
Underdirektør Ragnhild Imerslund, Utenriksdepartementet.

Smuglet ut

Det var 19. juli i fjor at to norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen deltok i en aksjon for å smugle barna til Khalid Skah ut av Marokko. Hans ekskone Anne Cecilie Hopstock betalte for operasjonen, som ble ledet av en tidligere norsk politimann.

Hverken forsvarsminister Grete Faremo eller utenriksminister Jonas Gahr Støre mener norske myndigheter var innblandet, selv om en norsk diplomat ved ambassaden i Marokko kjørte de to barna til et hemmelig møtested der de ble overlatt til offiserene.

En ambassadeansatt kjørte de to barna på fluktens første etappe og to offiserer ved marinejegerkommandoen seilte båten de kom seg fra Marokko til Spania i.

Godkjente

På en pressekonferanse mandag sa Støre at UD godkjente at den norske ambassaden skulle åpne dørene sine og slippe barna inn, og deretter slippe dem ut igjen.

Skah har også tidligere beskyldt norske myndigheter for å ha vært «involvert» i transporten av han og Anne Cecilie Hopstocks to barn ut av Marokko.

Khalid Skah har beskyldt utenriksminister Jonas Gahr Støre for å stå bak kidnappingen av hans to barn. FOTO: AFP
På en pressekonferanse mandag nektet norske myndigheter for at de hadde kjennskap til aksjonen i Marokko på forhånd. FOTO: SCANPIX