Verden

Døde skilpadder og delfiner skyller i land etter skipsbrann ved Sri Lanka

Nesten hundre skilpadder, titalls delfiner og en blåhval er skyllet i land – døde og med skader – etter at et containerskip brant utenfor Sri Lanka.

Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader på skjellet og i kroppsåpninger etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Økologer mener de døde dyrene kan kobles direkte til brannen på skipet X-Press Pearl fra Singapore, som brant i tolv dager.

Det gikk bare noen få dager fra brannen startet 20. mai til døde dyr begynte å drive inn mot land.

Skilpaddene har skader på skallene og i strupen. Flere frykter nå en katastrofe for dyrelivet i havet.

– Foreløpig kan vi si at dyrene har dødd av to forskjellige årsaker – den ene er brannskader som skyldes varmeutviklingen, og den andre er kjemikalier, sier Anil Jasinghe i Sri Lankas miljødepartement. Han oppgir ingen konkret dødsårsak, men viser til at analysene fortsatt pågår.

En lastedokument Associated Press har fått innsyn i, viser at det var farlig gods i 81 av de nesten 1.500 containerne om bord. Sri Lankas marine tror brannen ble utløst av kjemikalier i lasten.

Det meste av stoffene ble ødelagt i brannen, men brennende glassfiber og plastkuler fra lasten har ført til alvorlig forurensning i havet og langs strendene.

Sri Lanka planlegger å kreve erstatning fra eierne av skipet og har lagt inn et foreløpig erstatningskrav på 40 millioner dollar – snaut 350 millioner kroner.

Les mer om

  1. Sri Lanka
  2. Forurensning