Haitis kolera har nådd USA

Kvinne i Florida er smittet. Dermed er det første tilfellet påvist i USA etter at epidemien brød ut i Haiti i oktober.

Et barn med symptomer på kolera blir undersøkt av leger ved feltsykehuset som Leger uten grenser har satt opp i Haitis hovedstad Port-au-Prince.

En kvinne bosatt i Florida har fått påvist kolera etter et besøk hos slektninger i Haiti. Hun hadde besøkt familie i Artinbone-dalen, som er et av områdene som er verst rammet av koleraepidemien som brøt ut i landet i oktober. Kvinnen skal nå være i fin form.

— Vi gransker nå flere lignende tilfeller i delstaten, sier talsmann for helsemyndighetene i Florida, lege Thomas Torok, til The Miami Herald.

Rundt 240.000 innbyggere i Florida kommer opprinnelig fra Haiti, og etter det voldsomme jordskjelvet i januar i år har mange reist fram og tilbake mellom USA og det karibiske landet.

Forberedt på flere tilfeller

Helsedepartementet i den amerikanske delstaten er derfor forberedt på at det kan bli påvist flere koleratilfeller, og har sendt ut råd om at sykehus skal teste alle pasienter som viser symptomer på kolera og rapportere mistanker om nye tilfeller.

Samtidig mener helsemyndighetene at det ikke er fare for noe stort kolerautbrudd i USA, fordi man har mye bedre infrastruktur for å ivareta innbyggernes helse enn lutfattige Haiti - slik som rent drikkevann, gode sanitærsystemer og bedre behandlingsmuligheter.

Det er også nå klart at koleraen har spredd seg til Haitis naboland Den dominikanske republikk.

En mannlig haitianer er innlag med sykdommen på et sykehus i nærheten av turistsentrene Punta Cana og Bavaro, skriver nyhetsbyrået AP.

Saken fortsetter under bildet.

Kolerapasienter venter på behandling inne på sykehuset som Leger uten grenser har satt opp i nærheten av Port-au-Prince. FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO

Dødstallene stiger

I Haiti har kolerautbruddet så langt krevd over 1100 menneskeliv. Rundt 18.300 personer er innlagt på sykehus og får behandling for sykdommen.

Fortsatt bor over 1 million mennesker i teltleire etter det voldsomme jordskjelvet som rammet landet i januar i år.

Stillestående vann, leire, mangel på søppelhåndtering og begrenset tilgang på sanitærmidler gjør leirene til et potensielt brennpunkt for kolerautbrudd, sier helsemyndighetene i landet.

Katastroferammede haitiere har gitt FN-soldater fra Nepal skylden for kolerautbruddet i landet. FN-styrken skjøt og drept to menn under voldelige demonstrasjoner tirsdag.

FN undersøker beskyldningene, men den nepalske styrken benekter å ha forårsaket utbruddet.