Verden

Seks journalister siktet i Myanmar

Kuppmakerne i Myanmar har siktet seks journalister på grunn av deres dekning av demonstrasjonene mot militærkuppet. De risikerer å måtte sone tre år i fengsel.

AP-fotografen Thein Zaw er blant de seks pågrepne journalistene i Myanmar. De risikerer fengselsstraffer på opptil tre år.
 • NTB-AFP
Den Thailand-baserte menneskerettighetsgruppen AAPP tror at 34 journalister er blitt pågrepet av sikkerhetsstyrkene i Myanmar siden kuppet, og at 15 av disse har blitt løslatt.

Blant dem er AP-fotografen Thein Zaw, som ble pågrepet da han dekte en demonstrasjon i Myanmars største by Yangon lørdag.

Landet har vært preget av omfattende demonstrasjoner og uro siden 1. februar, da militæret pågrep regjeringssjef Aung San Suu Kyi og andre sivile ledere og kuppet makten. Kuppet har ført til bred internasjonal fordømmelse.

Strengere strafferamme

Thein Zaws advokat sier at de seks er pågrepet og siktet etter en lov mot å «forårsake frykt, spre falske nyheter eller å agitere, direkte eller indirekte, mot en regjeringsansatt». Juntaen endret lovverket i februar, slik at strafferammen ble økt fra to år i fengsel til tre år.

Ian Philips, som er nestsjef for APs utenriksdekning, ber om at Thein Zaw umiddelbart blir løslatt.

– Uavhengige journalister må fritt og trygt kunne rapportere om nyhetene uten frykt for gjengjeldelse. AP beklager på det sterkeste den despotiske fengslingen av Thein Zaw.

Slår ned på demonstrasjonene

Myndighetene har brukt stadig hardere skyts for å slå ned på protestbevegelsen i landet, med bruk av tåregass, vannkanoner og gummikuler, samt enkeltepisoder der det er blitt skutt med skarpt.

Søndag var den mest blodige dagen siden militærkuppet. Ifølge FN ble minst 18 demonstranter drept i landet.

Ifølge den Thailand-baserte menneskerettighetsgruppen AAPP har 34 journalister blitt pågrepet siden juntaen kom til makten, og 15 av disse er blitt løslatt.

AAPP anslår at minst 1.200 mennesker har blitt pågrepet siden demonstrasjonene brøt ut, og at 900 av disse fortsatt sitter fengslet eller har fått reist tiltalte mot seg.

Men det reelle antallet er trolig langt høyere – statlige medier meldte at mer enn 1.300 ble pågrepet bare søndag.

 1. Les også

  Demonstranter blir skutt av sikkerhetsstyrkene i Myanmar – tre kritisk skadd

 2. Les også

  Hundretusener trosser juntaen i Myanmar og oppfordrer til generalstreik

 3. Les også

  Flere drept i nye demonstrasjoner i Myanmar

 4. Les også

  Massive protester i Myanmar. Demonstrantene får støtte fra mange land.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5