Verden

Republikanere stikker kjepper i hjulene for Obama-fredspris

Hevder han ikke har lov til å motta prispengene.

De republikanske kongressmedlemmene Ron Paul, Ginny Brown-Waite og Cliff Stearns mener Obama ikke kan motta Nobels fredspris uten Kongressens samtykke. Foto: FOTO:REUTERS/FAKSIMILE

  • Ida Halvorsen Kemp

I et brev til den amerikanske presidenten hevder tre republikanske kongressmedlemmer, deriblant den kjente libertarianeren Ron Paul, at Obama ikke kan motta Nobels fredspris uten Kongressens samtykke.

Årsaken er at artikkel 1, seksjon 9 i den amerikanske grunnloven sier at «Ingen person som innehar noen posisjon skal uten samtykke fra Kongressen akseptere noen gave, stilling eller tittel av noe slag fra noen konge, prins eller fremmed stat.»

Paul og de øvrige avsenderne Ginny Brown-Waite og Cliff Stearns peker på at Nobelkomiteen er utpekt av Stortinget, og at prisen dermed er «norsk». Komiteen består i dag av tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap), tidligere statsråd Kaci Kullmann-Five (H), tidligere statsråd og stortingsrepresentant Sissel Rønbeck (Ap), og tidligere stortingsrepresentant Inger Marie Ytterhorn (Frp).

Les hele brevet her.

— En formalitet

Avsenderne skriver at de er sikre på at president Obama allerede kjenner til reglene, og at å innhente Kongressens samtykke er en formalitet.

Videre hevdes det at Theodore Roosevelt, som ble tildelt Nobels fredspris i 1906, nedsatte en komité som tok hånd om prispengene til han fratrådte stillingen. Deretter søkte han Kongressen om å fordele pengene på ulike veldedighetsmål. Woodrow Wilson, som fikk prisen i 1919, nevnes ikke.

Obama har via talsmannen Robert Gibbs annonsert at han vil gi prispengene vil veldedige formål.

- Helt galt argument

Overfor Politico.com har Det hvite hus allerede tilbakevist at å motta prisen strider mot bestemmelser i konstitusjonen.

— Dette argumentet er helt galt. Grunnloven snakker om konger, prinser og fremmede stater. Her er det Alfred Nobel, en helt vanlig borger, som laget en privat stiftelse, Nobelstiftelsen, som deler ut pengene, sier en anonym ansatt til nettstedet.

Det vakte stor oppsikt nasjonalt og internasjonalt da tildelingen av fredsprisen til Obama ble offentliggjort. Mange mener

Les også

«Så jävla dumt»

. Også Obama selv har innrømmet at han føler han

Les også

  1. Obama: - For å være ærlig, føler jeg ikke at jeg fortjener prisen

  2. Nytt forslag til helsereform lagt fram i USA

  3. Klart for toppmøte mellom Obama og Stoltenberg

  4. USA-diplomat trekker seg i protest mot krigen