Klart for historisk vaksinasjonskampanje i USA

De første lastebilene med koronavaksiner til amerikanere er på veiene til vaksinesentre over hele landet. Allerede mandag kan vaksinasjonen starte.

Sikkerhetsstyrker fulgt med på da de første lastebileme med koronavaksiner kjørte ut fra Pfizers fabrikk i Michigan med kurs for vaksinasjonssentre over hele USA.

Dermed innledes den største vaksinasjonskampanjen i USAs historie for å bremse koronapandemien som nå er ute av kontroll etter å ha kostet nesten 300.000 amerikanere livet.

I første omgang blir 3 millioner doser av Pfizer-Biontechs koronavaksine sendt ut. Det er helsepersonell og beboere på sykehjem som får de første vaksinene.

Mer enn en tredel av dødsfallene har skjedd på sykehjem og omsorgsboliger.

Vil ta månedsvis

Mandag mottar 145 vaksinasjonssentre sine første vaksiner, og dagen etter får ytterligere 425 sentre sine. De siste 66 får sine vaksiner onsdag.

Vaksinene må fraktes i svært lave temperaturer. Her helles tørris i en oppbevaringseske med vaksiner.

Trolig vil det ta mange måneder før alle innbyggerne som ønsker en vaksine, får den. Men planen er at de første sprøytene skal settes mandag, ifølge leder Stephen Hahn i det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA.

Les også

Smitteeksplosjonen fortsetter i USA. En av tre amerikanere bor nå i områder med kritisk mangel på intensivplasser.

Selv om vaksinering starter nå, er det ventet at antall smittede og døde fortsetter å stige kraftig i julehelgen og ukene etter.

1,1 millioner smittede

Enkelte steder i USA er sykehuskapasiteten sprengt på grunn av pandemien, og helsvesenet er på bristepunktet. Her fra Cranston, der det er etablert et provisorisk sykehus for behandling av koronapasienter.

Vaksineringen starter mens pandemien er inne i en av sine mørkeste faser hittil. Verden har registrert 1,6 millioner dødsfall og 72 millioner smittetilfeller siden koronautbruddet var et faktum for snart ett år siden.

Smitten øker kraftig i USA, som fra før er det hardest rammede i verden målt i antall døde og påviste smittetilfeller.

Bare den siste uka har 1,1 millioner mennesker testet positivt for korona i USA. De siste ukene har det daglig vært over 2.000 dødsfall, og sykehuskapasiteten er flere steder sprengt. Til sammen har over 16 millioner testet positivt.

Frykter et helvete

Vaksinen som er utviklet, testet, produsert og distribuert i rekordfart, er kjærkommen og gir håp. Men helseeksperter ber innstendig amerikanerne om å følge smittevernrådene.

Enkelte dager har rundt 3000 mennesker dødd av koronaviruset i USA. Her fraktes et offer ut fra St. Jude Medical Center i California tidligere i år.

– Jeg frykter at de neste ukene kommer til å bli et helvete, sier guvernør Phil Murphy i New Jersey til ABC.

– Så vi trygler folk om å være så, være så, være så snill å fortsatt være på vakt, tilføyer han.

Vaksinemotstand

Flere er også bekymret for vaksineskepsisen som råder i enkelte grupper av befolkningen. Helsemyndighetene har satt i gang en holdningskampanje for å overbevise et stort antall skeptikere om at vaksinen er trygg.

Det finnes store og markante miljøer av vaksineskeptikere i USA. Her fra en demonstrasjon i Boston i august.

– For å kunne se lys i enden av tunnelen, for å komme gjennom dette, må vi oppnå flokkimmunitet. Det betyr at vi må vaksinere et betydelig antall mennesker, sier Hahn.

FDA hastegodkjente vaksinen fredag og slo fast at den gir svært god beskyttelse og ikke innebærer noen stor risiko.

Truet med sparken

Tilsynsmyndighetene har i månedsvis understreket hvor grundig og uavhengig deres vurderinger er. Men de møtte likevel politisk press fra Det hvite hus til det siste.

FDA-sjefen ble truet med oppsigelse om ikke vaksinen ble godkjent fredag. Hahn understreker at vaksinen fikk grønt lys av vitenskapelige, ikke politiske grunner.

Begeistring

Fra amerikanske sykehusbedrifter meldes det om stor entusiasme. Selskapet UPMC har utpekt hvilke ansatte som skal få de første vaksinene, ut fra hvor kritisk deres funksjon er.

– Det er veldig spennende. Jeg kommer til å være begeistret i det øyeblikket vi gir vår første dose. Det blir helt klart et vannskille for oss, sier legen Graham Snyder, som leder sykehusgigantens vaksinasjonsgruppe.

Vaksinen, som er utviklet av amerikanske Pfizer og tyske Biontech, fordeles på grunnlag av hver delstats voksne befolkning. Vaksinen er alt godkjent av land som Canada, Mexico og Storbritannia, hvor den er tatt i bruk.