Verden

Partileder i storm

Ambisiøs og tydelig. Dreven strateg. Verdikonservativ, men liberal i homospørsmål. Synger bra, gikk ni år i Livets ords grunnskole.

Få stiller seg likegyldig til norsk-svenske Ebba Busch Thor, leder i de svenske Kristdemokraterna. De siste dagene har det stormet rundt henne og partiet.
  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Utenriksprofilen: Ebba Busch Thor

Dette er stikkord fra beskrivelsene av Ebba Busch Thor, de svenske Kristdemokraternas 28 år unge partileder.

Den norske oldefaren hennes etablerte Gresvig sport. Bestefaren var norsk mester i roing. Faren hennes ville til Sverige. Han syklet over grensen for å gå på bibelskole. Så fant han kjærligheten og ble værende.

Her ble Ebba Busch Thor født. Hun har dobbelt statsborgerskap og snakker flytende norsk.

Hun debuterte som kommunepolitiker i Uppsala. Landskjent ble hun via TV-serien Kommunepampene og senere for sin kritikk av daværende partileder Göran Hägglund. I april i år overtok hun lederklubben i Kristdemokraterna, og i mai fødte hun sitt første barn.

Hektisk har det vært. Likevel er det lite som slår den siste ukens støy.

Krig eller fred?

Vi tar to steg tilbake: Flyktningstrømmen setter det svenske samfunnet under press. Tre av de fire borgerlige partiene vil stramme asylpolitikken.

Spørsmålet er om dette skal skje på fredelig vis i samarbeid med den rødgrønne regjeringen, eller om de blå politikerne vil gå i kompaniskap med Sverigedemokraterna og kaste regjeringen før riksdagsperioden er over.

De siste dagers drama startet hos Ebba Busch Thor, på partiets landsmøte i Västerås forrige helg.

Stikk i strid med partiledelsens anbefaling valgte et flertall her å trekke partiet fra den omstridte Decemberöverenskommelsen (DÖ) - avtalen som ble inngått i fjor for å nøytralisere Sverigedemokraterna og sikre landet et stabilt minoritetsstyre de neste åtte årene.

Kritiske røster mener at Busch Thor gjorde det lett for delegatene å gå imot partiledelsens anbefaling.

Nyheten fra KDs landsmøte sjokkerte det politiske Sverige. Snart ble det klart at Moderaterna anså desemberavtalen som skrinlagt, og spørsmålet ble nå: Vil de blå partiene manøvrere slik at statsministeren må gå av?

Upopulært sololøp

Igjen sto Ebba Busch Thor i begivenhetenes sentrum. Mens partilederdebatten pågikk inne i riksdagssalen, snakket Busch Thor med pressen utenfor. De borgerlige partiene kan komme til å legge frem et felles budsjettforslag allerede neste høst, forkynte hun. Underforstått: Om et år kan regjeringen bli tvunget til å gå av.

Nå var det flere som gikk i taket. Utspillet var ikke drøftet i KDs partistyre, viste det seg, og kanskje enda verre: Moderaternas leder Anna Kinberg Batra var ikke konsultert. Hun ble tydelig irritert over KD-lederens sololøp.

Ubegripelig dumt gjort av Ebba Busch Thor, lød dommen i Aftonbladet.

Dette er ingen nybegynnerfeil, det handler om bevisst uansvarlighet, freste Expressen på lederplass.

Splitter Alliansen

Ebba Busch Thors kritikere er opptatt av at Sverige trenger en politisk stabil ledelse nå som flyktningkrisen setter landet på en ekstrem prøve. De blå politikerne vet dessuten at det vil være risikofylt å overta makten. Sverigedemokraterna vil presse dem og i verste fall spenne bein på dem slik at det blir nok et maktskifte om litt.

- Det er ingen kunst å provosere frem en krise og nyvalg, det klarer man i løpet av en time. Men det er ikke ansvarlig å gjøre det i den situasjonen vi har nå, mener leder Jan Björklund i Folkpartiet (svensk Venstre).

Ebba Busch Thor forsøker å score poeng hos velgerne ved å fremstille KD som det mest fremoverlente opposisjonspartiet, tror statsviteren Jonas Hinnfors.