Russland-granskerne har nettopp gitt Trump to dårlige nyheter

Spesialetterforsker Robert Mueller kommer snart til å gå offentlig ut med anklager, mener eksperter.

Donald Trump har flere ganger forsøkt å avvise anklagene om russisk innblanding i presidentvalget – og Trump-kampanjens mulige samarbeid med russerne – som en bløff. Men spesialetterforsker Robert Mueller viser ingen tegn til å slippe tak i etterforskningen.
  • Kristoffer Rønneberg

To store avsløringer fra CNN og The New York Times i går vitner om at spesialetterforsker Robert Mueller jobber hardt bak kulissene for å avklare omfanget av Russlands innblanding i fjorårets presidentvalg.

Her er fem spørsmål og svar om den dramatiske utviklingen i saken:

1. Hva er nytt?

Først kunne CNN melde at Paul Manafort, som var Donald Trumps kampanjeleder i noen måneder i fjor sommer, ble avlyttet av amerikanske myndigheter både før og etter presidentvalget.

Årsaken til avlyttingen skal ha vært Manaforts kontakt med det FBI oppfattet som agenter for russiske myndigheter, ifølge kilder CNN har snakket med.

Deretter kunne The New York Times avsløre at FBI-agenter dirket opp døren til Manaforts bolig i Virginia i juli, for å innhente beviser til etterforskningen.

Det var i denne bygningen i Alexandria i delstaten Virginia at FBI-agenter i sommer dirket seg inn for å innhente beviser fra Paul Manaforts leilighet, ifølge The New York Times. Alexandria ligger like utenfor hovedstaden Washington.

Manafort skal deretter ha fått beskjed om at Mueller akter å tiltale ham, sier to velinformerte kilder til avisen.

2. Hva sier det om Russland-etterforskningen?

– Dette er virkelig, virkelig betydningsfullt, skriver Susan Hennessey.

This is a really, really big deal. The fact USG was even able to obtain a FISA on Manafort is significant, let alon… https://t.co/sWie4qwgvP

Hun er redaktør på nettstedet Lawfareblog og jobber som forsker ved tankesmien Brookings. Tidligere var hun jurist i etterretningsorganisasjonen NSA.

På nettsiden sin skriver Hennessey og to andre kolleger at avsløringene tyder på at Mueller er i ferd med å nå et nytt stadium i etterforskningen.

– Han er trolig kommet til det punktet at han snart vil begynne gå offentlig ut med anklager, skriver advokatene og legger til:

– Fyrverkeriet er i ferd med å starte.

3. Hvor alvorlig er dette for Paul Manafort?

Det er uklart hva, om noe, Manafort vil kunne tiltales for. Ifølge The New York Times etterforskes han for brudd på skatteloven, for å ha deltatt i hvitvasking av penger, og for å ha jobbet for fremmede makter uten å registrere det hos amerikanske myndigheter, slik loven krever.

Paul Manafort ledet Trumps valgkampapparat i noen måneder i fjor. Han skal ha fått beskjed om at det vil bli tatt ut tiltale mot ham.

CNNs avsløring om overvåkingen indikerer at anklagene er svært alvorlige. For å gjennomføre en slik avlytting, må FBI nemlig innhente en såkalt FISA-fullmakt, som kun skal brukes dersom noen mistenkes for å være en agent for en fremmed makt.

En eventuell tiltale mot Manafort vil kunne brukes som pressmiddel for å få ham til å fortelle etterforskerne alt han vet, påpeker ekspertene ved Lawfareblog.

4. Hvor alvorlig er det for Donald Trump?

Dersom Manafort ble avlyttet i tiden rundt presidentvalget, er det sannsynlig at også Donald Trump er rammet av overvåkingen. Manafort og Trump var i kontakt med hverandre også etter at førstnevnte sluttet som kampanjeleder i august.

Tidligere FBI-sjef Robert Mueller jobber i det stille med en svært omfattende etterforskning for å avklare Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget – og eventuelt hvilken rolle Trump-kampanjen spilte i dette.

Mueller har hyret inn noen av USAs fremste eksperter på økonomisk kriminalitet, hvitvasking av penger og internasjonal mafiavirksomhet.

Det betyr ikke at Trump selv vil bli rammet av en eventuell siktelse mot Manafort.

En hendelse der han derimot beviselig spilte en aktiv rolle, er oppsigelsen av FBI-sjef James Comey i mai.

Trump har ved flere anledninger innrømmet at han sparket Comey fordi FBI-sjefen nektet å avslutte Russland-etterforskningen. Dermed kan presidenten ha gjort seg skyldig i å hindre rettens gang.

5. Hadde Trump rett i at han ble avlyttet?

I mars skrev Trump på Twitter at han akkurat hadde oppdaget at ekspresident Barack Obama hadde avlyttet ham i Trump Tower.

På en rekke Trump-vennlige nettsider brukes CNN-avsløringen som et bevis på at presidenten hadde rett.

Det stemmer ikke, ifølge Hennessey og de andre advokatene på Lawfareblog.

– Det er ingenting i artikkelen som indikerer at det foregikk noen avlytting i Trump Tower, skriver de.

Anklagene er også blitt gransket i Kongressen. Der har ingen – uavhengig av partitilhørighet – klart å finne noe som gir Trump belegg for påstanden han kom med i mars.