Verden

Politiet leter etter gisler på den filippinske øya Balut

Den store aksjonen som pågår for å finne de fire gislene på Filippinene, ble onsdag omdirigert fra et fjellområde nordøst for Davaogulfen til øya Balut utenfor sørspissen av Mindanao.

Kjartan Sekkinstad (56) fra Sotra er en av de fire som ble kidnappet natt til tirsdag. Det filippinske politiet har fremdeles ikke hørt noe fra kidnapperne.
  • Ntb
  • Jørgen Svarstad
  • Steffen Øberg

— I ettermiddag fikk vi ny informasjon om at mobiltelefonen til ett av gislene var blitt fanget opp av en basestasjon i området ved Balut. Marinen og flyvåpenet dro dit med en gang for å undersøke dette. De har ennå ikke kommet tilbake, sier den regionale politisjefen Samuel Gadingan til NTB på telefon fra området.

Har du tips i saken? Kontakt våre journalister

Dette skjedde i går

Det var rundt halv tolv natt til tirsdag at elleve bevæpnede menn utkledd som turister bortførte nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre fra et feriested på øya Samal i Filippinene.

-Vi gjennomfører operasjoner basert på informasjon fra flere ulike kilder, sier general Federico Dulay, som leder operasjonen.

Han sier de har personell utplassert ved mulige fluktruter.

De har ikke hatt kontakt med kidnapperne og vet ikke hvem de er.

Se overvåkingsvideoensom viser at nordmannen og de tre andre blir tatt som gisler.

Har ikke hatt kontakt med kidnapperne

-Vi forsøker å identifisere gruppen. De har ikke kontakt oss, kommet med noen pressemelding eller kontaktet media, sier Dulay.

Han sier han har kontakt med politiet og militært i andre deler av landet, som er klare til å gjennomføre operasjoner.

Dulay forteller at det er første gang noen er kidnappet fra Samal.

Nordmannen, som er fra Sotra, skal ha blitt bortført da han og en canadier kom til for å hjelpe et ektepar som gjerningspersonene angrep først, Ifølge lokalt politi og øyenvitner. Også en annen canadier og en filippinsk kvinne ble bortført.

Kidnapperne forsvant raskt i små båter. Ingen skudd ble avfyrt, ifølge filippinsk politi.

Les flere detaljer fra gårdagens hendelser i denne saken: En nordmann er kidnappet av en ukjent gruppe på Filippinene

Har lokalisert gislene og er klare for aksjon

Den ukjente gruppen som har bortført nordmannen og de tre andre har foreløpig ikke fremsatt noen krav, men onsdag morgen sier det filippinske politiet at gislene er tatt med til et avsidesliggende fjellområdet sør i landet.

Aaron Aquino, som leder etterforskningen, forteller at elitesoldater står klare til å spore opp gisseltagerne, mens militærhelikoptre er klargjort for en mulig redningsoperasjon.

– I går kveld fikk vi informasjon om at kidnapperne og deres gisler var blitt sett – de er i Davao Oriental-området, sa Aquino til radiostasjonen DZBB.

– Våre folk er på sporet av dem. Flyvåpenet står også klart for å avskjære dem, sier han videre.

- En vanskelig tid

Sekkingstad er daglig leder ved luksushotellet Oceanview Marina på den sør-filippinske øyen Samal, der kidnapperne slo til natt til mandag.

Da BT snakket med ansatte ved hotellet klokken 11.00 var både filippinske og norske myndigheter til stede.

— Det er en svært vanskelig tid for oss som jobber på bildet, sier en ansatt på hotellet til BT.

Hun forteller videre at hotellet er under etterforskning.

— Vi har fått beskjed om å ikke uttale oss til pressen fordi de etterforsker saken.

Har funnet to båter som ligner på de kidnapperne brukte

På en pressekonferanse i Manila sa pressetalsmann Herminio Coloma Jr. at Filippinenes president Benigno Aquino III følger kidnappingen tett.

– Dette er nå en av de viktigste hendelsene i landet, sa talsmannen for presidentens kontor.

I enpressemeldingfra kontoret onsdag fremgår det at gisseltakerne satte kursen mot Pantukan i Composteladalen om bord i to motorbåter med utriggere.

To slike båter, som man tror er identiske med de kidnapperne brukte, ble funnet på stranda av halvøya Governor Generoso i Davao Oriental tirsdag morgen. Halvøya utgjør den ene tuppen av munningen inn i Davaogolfen. Derfra har altså rømlingene tatt seg nordover og innover i landet.

Kidnappingen vies stor plass i filippinske medier onsdag.

Politiet venter på å få kontakt med kidnapperneAquino bekreftet at de hadde klart å komme seg forbi blokaden og seilt rundt 5 mil østover til Davao Oriental-regionen sørøst på øya Mindanao.

– Vi venter nå på kontakt med kidnapperne, så vi får vite hvilke krav de har, sa han.

Politiet mistenker to grupper for å stå bak

Da Aftenposten snakket med det filippinske politiet tirsdag ettermiddag, så sa de at de ikke visste hvem som sto bak bortføringen, men at de mistenkte to grupper:

— Det er en god mulighet for at det er Abu Sayyaf som står bak, samtidig som det var en lapp som ble funnet på åstedet som kaster mistanke mot NPA. Vi tror lappen er ekte, sier etterforskningsleder Aquino til Aftenposten.

Onsdag morgen sa Aquino at han tvilte på at Abu Sayyaf er involvert.

– Utriggerbåtene som ble brukt under kidnappingen i marinaen er ikke typisk for den al-Qaida-tilknyttede gruppen, fordi de pleier å bruke andre hurtiggående båter, sa han.

  • Bakgrunn: Harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og myndighetene i regionen der nordmannen er bortført

UD bruker sitt nettverk for å finne ut av hva som har skjedd

Aftenposten har vært i kontakt med UD som ikke ønsker å kommentere de nye opplysningene. UD satte krisestab tirsdag morgen. I går opplyste UD til Aftenposten at de har løpende kontakt med filippinske myndigheter, og at de bruker sitt nettverk for å finne ut av hva som har skjedd med nordmannen.

UD har tidligere vært innblandet i fredsforhandlinger med New People's Army (NPA), som er en av gruppene som det filippinske politiet mistenker for å stå bak bortføringen.

For 15 år siden flyttet Kjartan Sekkingstad (56) til Filippinene for å leve ut reisedrømmen. Natt til mandag ble han kidnappet fra hotellet der han jobber som daglig leder.

Les også: Hele valgkampen ble avbrutt da det ble kjent at en nordmann ble holdt som gissel av IS.

Les også

  1. Slik lærer soldater å drepe

  2. Dette er nordmannens medfange

  3. Mannen som bestemmer over det norske gisselet