Verden

Mens IS bekjempes, styrker Al-Qaida sin posisjon i Syria

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot Den islamske staten, seiler den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra frem i Syria.

Medlemmer av den islamistiske terrorbevegelsen Jabhat al-Nusra kjører gjennom de ødelagte gatene i Deir al-Zor i det østlige Syria den 5. februar 2014. Foto: KHALIL ASHAWI/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) har det siste året stjålet alle overskrifter og vært målet for størsteparten av en USA-ledet koalisjons bomber. Men Al-Qaidas underbruk i Syria, Jabhat al-Nusra (Støttefronten), har samtidig styrket sin innflytelse og posisjon i den syriske borgerkrigen, skriver den amerikanske tankesmien Soufan Group i en av sine siste rapporter.

Trusselen fra Al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra er tilsvarende stor som den fra IS, advarer også Institute for the Study of War i en rapport som er blitt offentliggjort denne måneden.

Overtok CIA-våpen

Dette synet støttes også av den norske eksperten Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse.

— Jabhat al-Nusra har ekspandert på bekostning av andre opprørsgrupper de siste månedene, spesielt i Idlib-provinsen, sier Lurås.

— Antatt mer sekulære grupper, som ble støttet av CIA, er blitt ytterligere marginalisert. Jabhat al-Nusra har også overtatt våpen som ble gitt til disse gruppene.

Samme langsiktige mål – ulik strategi

Både Jabhat al-Nusra og IS har etableringen av et islamsk kalifat som sitt langsiktige mål. Altså en nasjon for alle muslimer der strenge islamske lover gjelder og hvor de gamle landegrensene er opphevet. Men de to gruppene har forskjellige fremgangsmåter.

Mens IS har underlagt seg store landområder og har krevd full underkastelse fra alle opprørsgrupper de har kommet i kontakt med, har Jabhat al-Nusra lagt mer vekt på å samarbeide med lokalbefolkningen og å bygge allianser, sier Jennifer Cafarella, forfatteren av Study of War-rapporten til nettstedet Syria Deeply.

— Jabhat al-Nusra har ikke vært like uforsonlige overfor lokalbefolkningen som IS, sier Lurås.

— De har også vært mer pragmatiske i sitt samarbeid med andre opprørsgrupper, mens IS har krevd mer umiddelbar underkastelse.

En snikende trussel?

Soufan Group mener det er problematisk at Jabhat al-Nusra er blitt oppfattet som mindre truende enn IS. De nevner blant annet at mens IS i midten av januar la ut en video på internett av en kvinne som blir steinet til døde for utroskap, så offentliggjorde Nusra-fronten den samme uken en video at to kvinner som blir skutt for den samme forseelsen.

— Oppfattelsen av at Jabhat al-Nusra er mindre brutal er feil, skriver de i rapporten.

USA har til en viss grad bombet Jabhat al-Nusra, men har da konsentrert seg om å ramme det de har kalt Khourasan-gruppen, et navn som er blitt brukt om krigere og instruktører som har reist fra Afghanistan og Pakistan til Syria for å slåss sammen med Jabhat al-Nusra.

Vanskelig å komme utenom Jabhat al-Nusra

Men ifølge Soufan Group er det de syriske medlemmene i Jabhat al-Nusra som utgjør den største trusselen for Syria og for regionen. De viser til at Jabhat al-Nusras medlemmer har vist stor evne til å infiltrere andre grupper, og at deres medlemmer antagelig blir å finne blant dem som vestlige land ønsker å trene opp i treningsleire for moderate opprørere i Jordan.

— Jabhat al-Nusra og Al-Qaida satser langsiktig i Syria. Ethvert forsøk på å få avsluttet borgerkrigen i Syria ved å nedkjempe Assad-regimet vil bli konfrontert med den ukomfortable realiteten at Jabhat al-Nusra er de som har de beste forutsetningene for å bekjempe Assad og at det ikke blir lett å forandre på dette, heter det i rapporten.

Twitter: @tor_arnea

 1. Les også

  - Hundrevis av potensielle jihadister i Belgia

 2. Les også

  - Personer som har kjempet med IS, kan ha returnert til Norge uten at vi har fanget det opp

 3. Les også

  - USA bombet kornlager i Syria

 4. Les også

  - IS og al-Nusra-fronten har hatt planleggingsmøter i Syria

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fred eller katastrofe i Syria – slik kan tre menn skape historie i dag

 2. VERDEN

  Israel ser ned på Al-Qaida-tilknyttede i Syria. Men det er ikke det de er redde for

 3. VERDEN

  Bare timer etter at Putin snakket med Trump, startet Russland en bred militær offensiv i Syria.

 4. VERDEN

  Dette vet vi om våpenhvilen i Syria

 5. VERDEN

  Våpenhvilen : Hundretusener er allerede er drept. Når solen går ned mandag, håper de gjenlevende på fred.

 6. VERDEN

  Det store, hemmelige krigsspillet om Syria