Verden

Tillerson i Bagdad etter Iran-kritikk: «Bekymret og litt nedtrykt»

USAs utenriksminister Rex Tillerson reiste mandag til Bagdad, dagen etter at han ba om at sjiamuslimske militssoldater fra Iran må forlate Irak.

USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.v.) i samtale med Iraks statsminister Haider al-Abadi.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den irakske regjeringen har reagert kraftig på Tillersons uttalelse.

– Ingen har rett til å blande seg inn i irakske saker, heter det i en pressemelding fra regjeringen, der det vises til en kilde nært knyttet til statsminister Haider al-Abadi.

I pressemeldingen fremholdes det også at medlemmene i den regjeringsstøttede sjiamilitsen Hashed al-Shaabi er irakere «som er opptatt av landet sitt og som har ofret seg for å forsvare sitt land og folk».

  • Kurderne drevet ut: Iraks hær har tatt kontroll over Kirkuk

Diskuterte tiltak

Den mektige sjiamilitsen, som også er kjent under sitt engelske navn Popular Mobilization Forces, har spilt en sentral rolle i kampen mot IS i Irak, ikke minst under offensiven mot landets nest største by Mosul. I forrige uke deltok også militsen i offensiven mot kurdiskkontrollerte Kirkuk i Nord-Irak, noe kurderne reagerte kraftig på.

På sitt møte i Bagdad diskuterte Tillerson og Abadi tiltak som ble tatt av den irakske regjeringen for å gjenopprette makten til den føderale regjeringen i Kirkuk.

I forrige uke tok regjeringsstyrker tilbake kontrollen over den omstridte oljerike provinsen fra kurdiske styrker kort tid etter folkeavstemningen for et uavhengig Kurdistan.

– Vi er bekymret og litt nedtrykt over de siste uoverensstemmelsene som har oppstått mellom den regionale regionen i Kurdistan og den irakske staten, sa Tillerson.

– Vi har venner både i Bagdad og i Erbil og vi oppfordrer begge parter til å gå inn i en diskusjon og dialog, la han til.

Søndag uttalte Tillerson på en pressekonferanse i Riyadh i Saudi-Arabia at når kampen mot IS nå nærmer seg slutten, må iranske militssoldater reise tilbake.

USA- allierte Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme som regner sjiamuslimske Iran som sin fremste fiende i regionen.

Les mer om

  1. Bagdad
  2. Irak
  3. Iran
  4. USA