Verden

Tillerson i Bagdad etter Iran-kritikk: «Bekymret og litt nedtrykt»

USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.v.) i samtale med Iraks statsminister Haider al-Abadi. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

USAs utenriksminister Rex Tillerson reiste mandag til Bagdad, dagen etter at han ba om at sjiamuslimske militssoldater fra Iran må forlate Irak.

  • NTB

Den irakske regjeringen har reagert kraftig på Tillersons uttalelse.

– Ingen har rett til å blande seg inn i irakske saker, heter det i en pressemelding fra regjeringen, der det vises til en kilde nært knyttet til statsminister Haider al-Abadi.

I pressemeldingen fremholdes det også at medlemmene i den regjeringsstøttede sjiamilitsen Hashed al-Shaabi er irakere «som er opptatt av landet sitt og som har ofret seg for å forsvare sitt land og folk».

  • Kurderne drevet ut: Iraks hær har tatt kontroll over Kirkuk

Diskuterte tiltak

Den mektige sjiamilitsen, som også er kjent under sitt engelske navn Popular Mobilization Forces, har spilt en sentral rolle i kampen mot IS i Irak, ikke minst under offensiven mot landets nest største by Mosul. I forrige uke deltok også militsen i offensiven mot kurdiskkontrollerte Kirkuk i Nord-Irak, noe kurderne reagerte kraftig på.

På sitt møte i Bagdad diskuterte Tillerson og Abadi tiltak som ble tatt av den irakske regjeringen for å gjenopprette makten til den føderale regjeringen i Kirkuk.

I forrige uke tok regjeringsstyrker tilbake kontrollen over den omstridte oljerike provinsen fra kurdiske styrker kort tid etter folkeavstemningen for et uavhengig Kurdistan.

– Vi er bekymret og litt nedtrykt over de siste uoverensstemmelsene som har oppstått mellom den regionale regionen i Kurdistan og den irakske staten, sa Tillerson.

– Vi har venner både i Bagdad og i Erbil og vi oppfordrer begge parter til å gå inn i en diskusjon og dialog, la han til.

Søndag uttalte Tillerson på en pressekonferanse i Riyadh i Saudi-Arabia at når kampen mot IS nå nærmer seg slutten, må iranske militssoldater reise tilbake.

USA- allierte Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme som regner sjiamuslimske Iran som sin fremste fiende i regionen.

Les mer om

  1. Bagdad
  2. Irak
  3. Iran
  4. USA