Verden

En 80-åring med dårlig helse planlegger sin 5. presidentperiode. Han er rene ungdommen i forhold til medlemmene av statssjefenes seniorklubb.

Afrikas største land har hatt samme leder siden 1999. Han vil tidligst gi seg i 2024 og tar kanskje sikte på medlemskap i den eksklusive klubben for sterkt aldrende statsledere.

President Abdelaziz Bouteflika (80) i rullestol da han i mai avla stemme i Algeries parlamentsvalg.
  • Jørgen Lohne

Abdelaziz Bouteflika (80) ble for få år siden rammet av slag og har siden sjelden vist seg offentlig. Dette hindrer ikke Algeries president i å se fremover: Medier og politiske observatører i Afrikas geografisk største land ser klare tegn til at veteranen fra frigjøringskampen mot Frankrike akter å stille til sitt fjerde gjenvalg om to år. En gruppe franske senatorer trekker samme konklusjon.

Skulle Bouteflika i 2019 få velgernes tillit enda en gang, vil han ha fylt 87 år før hans femte femårsperiode går ut i 2024.

Og skulle han på det tidspunkt ha kommer til at fedrelandet fortjener hans innsats i nok en periode, vil han ikke være den eneste statssjef som mener at støvets år best tilbringes på toppen av samfunnspyramiden.

  • Kvinne kan få 20 års fengsel: Anklaget for å ha kalt eldgammel statssjef en «egoistisk, syk mann»

Zimbabwes president Robert Mugabe (93) og hans ektefelle og sannsynlige etterfølger Grace Mugabe.

Frigjøringshelt topper liste over gamlinger i posisjon

Riktignok ser det nå ut til at en annen veteran fra afrikanernes kamp mot vestlig kolonialisme, Robert Mugabe, omsider har tenkt å gi seg som Zimbabwes president. Men han er tross alt hele 13 år eldre enn Bouteflika. Og han har styrt desto lengre, helt siden frigjøringen i 1980, først som statsminister og deretter de siste 30 år som president.

For øvrig synes det nå klart at makten blir værende i familien: Grace Mugabe (52) har nylig sørget for å få sin argeste rival sparket fra stillingen som visepresident, og presidentfruen vil derfor være klar favoritt når zimbabwerne sommeren 2018 skal avgi stemme i et valg som ikke nødvendigvis vil bli mer fritt og rettferdig enn de foregående.

Paul Biya (84) og hans kone Chantal planlegger å være Kameruns presidentpar i mange år fremover.

Tilhengerne bønnfaller lederen om å fortsette

Mugabe ligger helt øverst i 10 på topp over aldrende statsoverhoder, der det i tillegg til presidenter også finnes monarker og generalguvernører (se faktaramme).

Afrika er godt representert: Nr. 10 på listen er Kameruns Paul Biya, som er ni år yngre enn den 93 år gamle Mugabe, men har nesten like lang fartstid som president.

Biya overtok som leder for den daværende ettpartistaten etter sin forgjenger Ahmadou Ahidjo i 1982. Da demokratiske reformer presset seg frem et tiår senere, vant Biya valget i 1992 ganske så knapt. Men marginene ble sterkt forbedret da folkets tillit ble fornyet i 1997, 2004 og 2011.

Både opposisjonspartier og vestlige land har hevdet at den påfallende stabiliteten i Kameruns politiske ledelse skyldes valgfusk satt i scene av et regime som anklages for omfattende korrupsjon.

Like fullt skal 84-åringens partikamerater så sent som i høst ha bedt ham innstendig om å fortsette i nok en syvårsperiode, og det vil overraske undersåttene stort dersom Biya ikke stiller opp i valget neste år.

Raul Castro (86), her sammen med USAs tidligere president Barack Obama, arvet presidenttittelen etter sin storebror Fidel.

Gamle kommunister holder stillingen

Blant lederne på listen over de eldste og mektigste som ikke behøver å bekymre seg for gjenvalg, med eller uten fusk, er Cubas kommunistiske president Raúl Castro (86).

Han har sørget for politisk kontinuitet på den karibiske øya siden han i 2008 overtok vervet som diktator etter sin bror Fidel (1926–2016).

Kim Yong-nam (89) rådfører seg her med sjefen over alle nordkoreanske sjefer, Kim Jong-un (t.v.).

Lillebror Raúl blir slått av Nord-Koreas Kim Yong-nam. Med sine mer enn 89 år inntar han en sterk 4. plass. Selv om det ikke er noen tvil om at den reelle leder av kommunistdiktaturet på den koreanske halvøy er den adskillig yngre Kim Jong-un, har den ukjente Kim Yong-nam vært landets nominelle og seremonielle leder siden 1998.

Som formann for presidiet i den øverste folkeforsamlingen ivaretar Kim Yong-nam statsoverhode-plikter som å akseptere ambassadørers akkreditiver, undertegne traktakter og være vertskap under statsbesøk, ifølge Wikipedia.

Mohamed Beji Caid Essebsi (90) har tross sin høye alder ikke vært Tunisias president i mer enn tre år.

90- åring er sitt folks første fritt valgte leder

Tunisias president Mohamed Beji Caid Essebsi inntar en velfortjent 3. plass på listen; 29. november fyller han 91.

Essebsi er den første president som det tunisiske folk har fått utpeke i et direkte, fritt valg. Det skjedde så sent som i desember 2014, nøyaktig fire år etter at opprøret kjent som Den arabiske vår, startet i nettopp Tunisia da gateselgeren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv.

Blant landene som opplevde disse omveltningene, er Tunisia et unntak: Her ble ikke folkets forhåpninger om frihet knust i en bitter høst.

Abdelaziz Bouteflika har en sterk stilling blant algeriere som har levd en stund.

Bouteflika kan bli gjenvalgt av takknemlighet

Algeries Abdelaziz Bouteflika når altså foreløpig ikke opp på eldgamle lederes 10 på topp, og det er vel neppe ambisjon om fremtidig listeplassering som er hans viktigste motiv for å fremme sitt kandidatur foran neste valg. Mer nærliggende er det å anta at den politiske ringreven simpelthen slett ikke har lyst til å tre ut av ledelsen av det landet som han i 1956, 19 år gammel, meldte seg for å bidra til å frigjøre med våpen i hånd.

Dersom Bouteflika i 2019 gjør alvor av å stille til gjenvalg etter å ha fylt 82 år, skal det på ingen måte utelukkes at han får ny tillit. Han blir neppe ungdommens favorittkandidat, men presidenten har sterk støtte blant velgere som har levd en stund. Av dem får Bouteflika ikke minst æren for å ha fått slutt på borgerkrigen fra 1991 til 2002, som kostet 200.000 menneskeliv.

Dersom presidenten om to år likevel skulle komme til at nok er nok, er det ikke umulig at han passer på å få utpekt sin etterfølger blant dem som i dag utgjør hans indre krets av rådgivere.

I så fall kan lillebroren Saïd Bouteflika (59), som i dag er presidentens personlige lege, ligge godt an.

Les mer om

  1. Algerie
  2. Korrupsjon
  3. Tunisia
  4. Raúl Castro