Verden

– Det var på tide at militæret grep inn. Nå har vi håp om at alt kan bli bedre i landet.

VICTORIA FALLS, ZIMBABWE (Aftenposten): Utlendingene svikter en av Zimbabwes og Afrikas største attraksjoner på grunn av hærens inngripen.

John (t.h) og Leonard melder at strikkhopp-businessen fra broen over Zambezi-elven er heller laber.
  • Jørgen Lohne
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Som eneste turist på en sval, solfylt morgen får jeg masse oppmerksomhet av småhandlere og reisefiksere da jeg til fots krysser broen over den mektige Zambezi-elven og tar meg inn i Zimbabwe fra Zambia.

Midt på broen står zimbabweren John og zambieren Leonard og blir skuffet da jeg takker nei til et strikkhopp over vannmassene langt der nede. De forteller at allerede laber business de siste dagene er blitt enda dårligere, etter at det ble kjent at de militære hadde grepet inn.

– Det som skjer i Harare, er det beste for landet. De militære har grepet inn for å stabilisere situasjonen, sier John.

En gang i uken reiser han ti mil fra sin hjemlandsby til Victoriafallene. Bare her kan han tjene penger for å forsørge familien, forteller John.

– Jeg var landbruksarbeider tidligere. Men etter at de hvite farmerne ble drevet bort og gårdene forfalt, har jeg ikke jobb lenger, sier han resignert.

Zimbabwes president Robert Mugabe dukket fredag opp på en seremoni for avgangsstudenter ved et universitet i Harare. Det er første gang Mugabe viser seg offentlig siden militæret overtok makten natt til onsdag og presidenten ble satt i husarrest.

I dialog med Mugabe

Fra hovedstaden Harare meldes det at president Robert Mugabe (93) nekter å gå av frivillig, til tross for at kravet om at han skal gjøre nettopp dét, øker i styrke.

De militære lederne som tirsdag grep inn og plasserte presidenten og hans familie i husarrest, sier ifølge BBC at de er i dialog med presidenten. Generalene melder samtidig om fremgang i innsatsen for å pågripe kriminelle i den aldrende tidligere frigjøringsheltens nære krets, som er deres begrunnelse for den kupplignende intervensjonen mot fraksjoner av landets elite.

Robert Mugabe sammen med general Constantino Chiwenga i Harare på torsdag.

De militære slo til etter at Mugabe i forrige uke sparket sin visepresident Emmerson Mnangagwa for å bane vei for at presidentfruen Grace Mugabe senere skulle kunne overta over regjeringspartiet ZANU-PF og dermed også presidentembetet.

Opposisjonen: Gå av, til beste for folket

Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai har uttalt at det er «i folkets interesse» at Mugabe går av øyeblikkelig.

Observatører med kjennskap til de forhandlingene som nå pågår, sier ifølge BBC at Mugabe kanskje forsøker å få garantier for sin egen og familiens sikkerhet før han gir fra seg makten.

ZANU-PF, som ivrig lovpriste de militære fra sin offisielle twitterkonto mens den dramatiske intervensjonen pågikk tidligere i uken, har foreslått at Robert Mugabe får være president i navnet inntil partikongressen i desember. Da ønsker ZANU-PF at Mnangagwa skal overta ledelsen av både partiet og landet.

Hvor er fru Mugabe?

Det ble tidligere blitt meldt at presidentens kone Grace skulle ha rømt til Namibia, men alt tyder nå på at hun befinner seg i Harare.

Sammen med fru Mugabe er også noen av hennes støttespillere fra G40-fraksjonen, den såkalte ungdomsfløyen i partiet.

Zimbabwiske militære på grensevakt forsikrer at alt er rolig i landet.

Onsdag måtte en av hennes viktigste støttespillere, Kudzai Chipanga, be offentlig om unnskylding for at han hadde kritisert forsvarssjefen før de militæres intervensjon. Chipanga og andre medlemmer av ungdoms-fløyen holdes trolig i de militæres varetekt, ifølge BBC, men Chipanga insisterte på at den TV- sendte unnskyldningen var frivillig.

Håper situasjonen blir bedre

Reportere på plass i hovedstaden melder at det er vanskelig å finne noen blant vanlige mennesker i Harares gater som entusiastisk går inn for at Robert Mugabe skal få beholde makten, men ingen vil, eller våger, heller å kritisere den gamle presidenten offentlig. Det samme er tilfelle her ved Victoriafallene:

– Det er ikke «onkel Bob» de militære har grepet inn mot, men alle skurkene som omgir ham, sier for eksempel strikkhopp-arbeideren John, til tross for at han indirekte er et offer for Mugabes harde politikk mot de hvite farmerne som tidligere bidro så sterkt til landets velstand.

Andy, en frilans tur-operatør-medhjelper i begynnelsen av 20-årene, er enig:

– Men det var på tide at militære grep inn. Nå har vi håp om at alt kan bli bedre i landet.

Andy er glad for de militæres intervensjon og tror på en bedre fremtid for Zimbabwe.

– Situasjonen i Zimbabwe er nå sikker for alle, forsikrer også et par soldater med Kalasjnikov automatrifler over skulderen. De holder vakt ved grensegjerdet mot Zambia.

– Det pågår ingen kamper, det er ingen store uroligheter noe sted. Også utlendinger som reiser inn i landet er trygge, hevder de.

jl@ap.no

twitter.com/JorgenLohne
facebook.com/jorgenlohne

Les mer om

  1. Zimbabwe