Hollande: - Frankrike vil alltid være sterkere enn fanatikerne som vil knuse oss

Frankrikes president mobiliserer 10.000 soldater og forlenger unntakstilstanden. Det er erklært tre dagers landesorg etter angrepet i Nice.

President François Hollande talte til folket etter angrepet i Nice.

– Frankrike ble rammet sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa Frankrikes president François Hollande på en pressekonferanse natt til fredag.

– Det som har skjedd, er fryktelig. Det er grusomt å bruke en lastebil for å målrettet drepe folk som var samlet for å feire nasjonaldagen, sa Hollande.

– Vår solidaritet og våre tanker går til ofrene og deres familier, fortsatte han.

Hollande gjorde det klart at han straks vil sette i gang en rekke tiltak som følge av angrepet.

– Hele Frankrike er under trusselen fra islamistisk terror, sa Hollande.

Mobiliserer styrker

Presidenten nevnte flere tiltak, blant annet vil han mobilisere 10.000 militære og hele reservestyrken til politiet. Styrkene skal spesielt settes inn for å kontrollere Frankrikes grenser, opplyser presidenten.

Han sa også at Frankrike nok en gang vil forsterke sin tilstedeværelse i Syria og Irak. Hollande kaller inn til et forsvarsmøte fredag.

Statsminister Manuel Valls sa etter morgenens møte i Elysee-palasset, at Frankrike står ansikt til ansikt med en terrorkrig. Han oppfordrer franskmenn til å stå sammen i denne vanskelige tiden.

Marine le Pen, leder for det innvandringskritiske partiet Front National, skriver på Twitter at det grufulle angrepet illustrerer at kampen mot islamsk fundamentalisme må trappes opp.

Forlenger unntakstilstand

Unntakstilstanden som har vært i Frankrike siden terrorangrepet i Paris 13. november, skulle egentlig avsluttes 26. juli. Denne vil bli forlenget med tre måneder, opplyste Hollande.

Hollande vil reise til Nice så fort som mulig.

Den franske innenriksministeren, som talte like etter, sa at dødstallet har steget til 80. Presidenten opplyste at det er flere barn blant de drepte.

Store politistyrker har stengt av promenaden i Nice.

– Verste angrep i Nice historie

Christian Estrosi, regionsleder i Nice, skriver på Twitter at angrepet som er det verste i Nice’ historie.

Han skriver samtidig at han er stolt over solidariteten borgerne i Nice utviser.

Brende: Dypt sjokkert

Utenriksminister Børge Brende sier på Twitter at han er dypt sjokkert over det som har skjedd i Nice.

Obama fordømmer angrepet

President Barack Obama sier i en uttalelse at han fordømmer angrepet og tilbyr Frankrike den assistanse de måtte trenge for å etterforske angrepet.

– På vegne av det amerikanske folk fordømmer jeg på det sterkeste det som set ut til å være et forferdelig terrorangrep i Nice, Frankrike, som drepte og skadet flere titalls uskyldige mennesker, sier Obama.

Trump: – Når skal vi lære?

Presidentkandidat Donald Trump skriver på Twitter at han sender sine bønner og kondolanser til ofrene og deres familier etter tragedien i Nice. Han spør også «når skal vi lære?»

Sorg i sosiale medier

Reaksjonene på angrepet som har tatt livet av minst 73 personer har ikke latt vente på seg. På emneknaggene #prayforNice, #nice06 og #jesuisnice har det allerede dukket opp flere hundre tusen tweets om angrepet.

Franske avisforsider

Den franske storavisen Le Parisien har Nice-angrepet på sin forside fredag med tittelen «Grusomhetene i Nice».

På avisen Le Figaros forside står det «Grusomhet, igjen».