Verden

Belgierne er blitt enige med seg selv. Åpner for signering av avtale mellom EU og Canada

BRUSSEL (Aftenposten): Belgia har løst den interne uenigheten over handelsavtalen CETA.

Motstanden mot CETA har vært betydelig i flere land i Europa, men det er den belgiske regionen Vallonia har skapt størst problemer den siste uken.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det er den belgiske regionen Vallonia som har skapt problemer de siste ukene.

Begrunnelsen for å motsette seg handelsavtalen har blant annet vært at de frykter tap av arbeidsplasser som følge av konkurranse fra billige canadiske importartikler innen jordbruk og industri.

Signeringen skulle etter planen ha funnet sted torsdag på et toppmøte mellom EU og Canada, men Canadas statsminister Justin Trudeau måtte melde avbud ettersom det ikke fantes noen avtale å skrive under på.

Venter med jubel

På begge sider av Atlanterhavet er man foreløpig forsiktig med å slippe jubelen løs. De andre 27 EU-medlemmene og Canada må gå god for eventuelle tillegg og endringer i avtalen som belgerne er blitt enige om.

– Jeg feirer ikke før blekket har tørket på papiret, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström, ifølge NTB.

  • Syv år har de brukt på å få ferdig handelsavtalen. Nå kan et lite parlament i Belgia velte alt på målstreken.

Syv år lang forhandling

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og Canada ble formelt startet i 2009.

Den krevende prosessen med å få vedtatt avtalen har satt store spørsmålstegn ved EUs evne til å få gjennom fremtidige handelsavtaler, noe Aftenposten omtaler i torsdagens lederartikkel.

Hvorfor er folk så sinte på handelsavtaler? I denne podkasten diskuterer vi hva som skjer med frihandel. Europakorrespondent Øystein Langberg, journalist Gunnar Kagge og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask. Lytt til vår siste podkast i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

  1. EU
  2. Canada
  3. Handel
  4. Belgia