Verden

Russland kaller Norges protester for absurde

Den russiske visestatsministeren publiserte bilde av seg selv på Svalbard på Twitter på lørdag.

MOSKVA (Aftenposten): Russisk UD hevder visestatsminister Dmitrij Rogozin hadde all rett til å være på Svalbard.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Pressetalsmannen til det russiske utenriksdepartementet, Aleksandr Lukasjevitsj, sier han ikke kan forstå at Norge protesterer på at den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin har besøkt Svalbard.

— En slik reaksjon fremkaller forbløffelse. Den er uforklarlig og absurd med bakgrunn i folkeretten, sier Lukasjevitsj i en uttalelse på hjemmesiden til russisk UD.

Viser til Svalbard-traktaten

For Russland mener at visestatsminister Dmitrij Rogozin, som står både på Norges og EUs sanksjonsliste, hadde all rett til å være på Svalbard på lørdag.

— Artikkel tre i Svalbard-traktaten fra 1920 gir fri tilgang til øygruppen for statsborgere i landene som har signert avtalen. De nevnte unilaterale sanksjonene eliminerer ikke denne bestemmelsen i avtalen og er irrelevant i dette tilfellet. Derfor er det ikke noe grunnlag for noen klager mot Russland med bakgrunn i folkeretten, sier Lukasjevitsj.

Etter en tur på Svalbard, tok Rogizin turen videre til en russisk forskningsstasjon på Nordpolen og prosjektet "Nordpolen 2015". Rogozin, som er en ivrig bruker av mikrobloggstedet Twitter, varslet selv om ankomsten ved å legge ut bilde av seg selv på Twitter. Norge har tidligere varslet Russland om personer på sanksjonslisten ikke er velkomne på Svalbard.

LES OGSÅ:

Les også

Synes det er for få russere på Svalbard

Hånet Norge på Twitter

Men ikke bare valgte Rogozin å overse den norske anmodningen, på søndag gjorde han dessuten narr av Norge etter at det ble kjent at det norske utenriksdepartementet protesterte på besøket: "Ikke vift med nevene etter at neveslåsskampen er over", skrev han på Twitter.

I en annen melding, ledsaget av bilder fra Arktis, skriver han: "Arktis — russisk Mekka".

Utenriksminister Børge Brende varslet i går at den russiske ambassadøren i Norge i dag vil bli kalt inn på teppet til UD.

Også i dag har Rogozin vært aktiv på Twitter. Blant annet har han lagt ut en lenke til en russisk nyhetsartikkel med reaksjonene fra Lukasjevitsj.

— Bruken av øygruppen for å besøke Nordpolen 2015 var utelukkende gjort av logistiske årsaker knyttet luftfartssikkerhet på høye breddegrader. Denne hendelsen er fullstendig normal og vi hadde håpet på Norges forståelse i samarbeidets ånd i vårt kompaniskap i Arktis, som frem til nå alltid har blitt vist av Norge, sier Lukasjevitsj videre.

Twitter: @StDyrnes

Les også

  1. UD kaller Russlands ambassadør inn på teppet