Palestinske og israelske kvinner marsjerer sammen og krever fred

– Vi er hverken palestinere eller israelere. Vi er mødre som vil gjøre hva som helst for at våre barn skal få en bedre fremtid, sier Huda Ibn Akrov fra Hebron.

Palestinske og israelske kvinner på marsj nær Dødehavet.

Søndag talte hun til 30.000 israelere og palestinere som demonstrerte sammen i Jerusalem, en markant avslutning på den lange marsjen som Women Wage Peace – Kvinner fører fred – har gjennomført i Israel og okkuperte områder de seneste ukene.

Organisasjonen med et navn som spiller på det helt motsatte av å føre krig, ble dannet like etter den foreløpig siste krigen mellom Hamas på Gaza-stripen og Israel i 2014. Og arabiske Huda Ibn Akrov hadde en hilsen fra det lille, blokkerte landområdet å fremføre: – Jeg kan fortelle dere at Gazas innbyggere også har tro på at voldsbruken en gang kan ta slutt, og de roper ut sitt ønske om fred.

Som symbol på sin fredsbevegelse bruker kvinnene det som skal være verdens største kjole, ett 22 meter høyt kunstverk verk skapt av israelske Adi Yekutiel i 2007.

Bosetter-kvinner er også med

Jødiske Liora Hadar som bor i en av Israels bosetninger på den okkuperte vestbredden av Jordan-elven, sier til Ynet News at kvinnenes engasjement er uavhengig av deres politiske ståsted, Kvinner fører fred appellerer både til høyre- og venstreorienterte:

– Jeg har tro på at forandring kan komme når tusener av kvinner simpelthen bestemmer seg for at de ikke lenger vil leve under konstant konflikt.

Israelske og palestinske kvinner i lystig lag i et såkalt fredstelt som under marsjen ble reist nær Jordan-elven på Vestbredden.

Neppe reell fredsmulighet med dagens lederskap

Kvinnenes marsj ble gjennomført på et tidspunkt da få tror det er realistisk å håpe at en fredsavtale mellom israelere og palestinere vil bli inngått i overskuelig fremtid.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu leder det som blir sett som den mest høyreorienterte regjering i landets historie.

Palestinernes president Mahmoud Abbas er blitt 82 år gammel og er ganske så upopulær i sin egen befolkning.

Tror kvinner vil lykkes bedre enn menn

Uansett hindringer, til slutt vil det være kvinner som kommer til å skape en arabisk-jødisk fred, skriver redaktør Bradley Burston i den israelske avisen Ha’aretz, i en kommentar til fredsmarsjen:

– Fred skremmer oss menn. Men vi kan ikke holde kvinnene tilbake for all fremtid, mener Burston, som også er tidligere militærmedarbeider for Jerusalem Post.