Konfliktene tårner seg opp mellom Tyskland og Tyrkia
Knutene på tråden mellom Tyrkia og Tyskland blir stadig flere. Men flyktningavtalen er ikke i fare, forsikrer Merkels kontor.
- Ingrid BrekkeJournalist
Angela Merkel med påmontert bart og Hitler-hilsen - slik ble hun nylig avbildet på førstesiden av den tyrkiske avisen Aksam, skriver Der Spiegel. Overskriften lød «Heil Merkel!».
Reaksjonen kom etter at Tyskland nektet den tyrkiske presidenten å tale direkteoverført fra Tyrkia til sine tilhengere i Köln forrige helg. Her demonstrerte opp mot 40.000 til støtte for Erdogan.
«Tyskland er ingen venn, men en fiende», lød tittelen på en annen regjeringsvennlig tyrkisk avis, «Yeni Akit». Også den tyske ambassadøren i Ankara ble kalt inn på teppet.
Flyktningavtalen preger forholdet
Slike Hitler-sammenligninger gjør lite inntrykk i Berlin. Det vanskelige er å takle situasjonen i Tyrkia etter kuppforsøket og samtidig sikre at flyktningavtalen mellom Tyrkia og EU er trygg.
- Aftenpostens kommentator Per Kristian Haugen: Få har så mye å tape på krisen i Tyrkia som Angela Merkel
I forrige uke stilte den tyrkiske utenriksministeren et ultimatum om at hvis ikke den lovede visafriheten for tyrkere inn i EU er kommet innen oktober, ryker avtalen.
Tyskland har den største tyrkiske befolkningen utenfor Tyrkia selv og er særlig berørt av utviklingen i landet. Tyskland er også toneangivende i EU, og Merkel var arkitekten bak flyktningavtalen.
Dessuten har Tyrkia og Tyskland utviklet et omfattende samarbeid over lang tid:
– Det finnes knapt to andre land i verden som er så tett sammenvevd, selv om de er så kulturelt ulike, skriver Handelsblatt.
- Tysklands Merkel har måtte svelge noen kameler for å gjøre Tyrkia fornøyd. De kan du lese om i saken: Slik presset Tyrkias president Europa i kne.
Ambassadør i fryseboksen
Her er noen av konfliktene mellom de to landene.
- Tyrkia krever tilhengere av Gülen utlevert fra Tyskland. Merkel har reagert tilbakeholdent, men understreket at rettsstatlige prinsipper skal følges.
- Tyrkia nekter tyske parlamentarikere å besøke de 250 tyske soldatene utstasjonert på basen Incirlik som en del av kampen mot IS.
- Siden Forbundsdagen 2. juni enstemmig vedtok å betegne overgrepene mot armenerne som «folkemord» har den tyrkiske regjeringen nektet å snakke med den tyske ambassaden i Ankara. Et unntak er at de innkalte ambassadøren på teppet etter demonstrasjonen i Köln.
Trusler mot folkevalgte
Etter Forbundsdagens vedtak om folkemordet på armenerne, ble alle representanter med tyrkisk bakgrunn så alvorlig truet at de måtte ha døgnkontinuerlig politibeskyttelse. Truslene kom fra både Tyrkia og Tyskland.
Erdogan har dessuten klaget den tyske satirikeren Jan Böhmermann inn for retten for fornærmelser.
- Komiker risikerer straff etter Erdogan-fornærmelser
Siden kuppforsøket i midten av juli er 58.600 statsansatte suspendert og ytterligere 3500 sagt opp, ifølge tall gjengitt av Süddeutsche Zeitung. 20.000 lærere er fratatt lisensen.
Til sammen er 25.900 mennesker arrestert, nærmere 13.500 av dem fengslet. Blant de arresterte er minst 1680 dommere, ifølge Human Rights Watch.
Minst 50.000 pass er erklært ugyldige, for å hindre at eierne kan reise til utlandet.
- Usikker på hva EU-Tyrkia-avtalen går ut på? Da kan du lese: Dette betyr egentlig avtalen mellom Tyrkia og EU
Ingen «plan B»
Den tyske regjeringens egne oppnevnte for menneskerettigheter Bärbel Kofler har stilt spørsmål ved om flyktningavtalen kan opprettholdes i lys av Tyrkias mange menneskerettighetsbrudd.
Men Merkels stabssjef Peter Altmaier forsikret fredag at det ikke finnes noen grunn til en «plan B», skriver Tagesschau.de. Han understreker at ettervirkningene av kuppforsøket ikke på noe vis berører avtalen.
En fersk meningsmåling utført for ARD Deutschlandtrend viser at 80 prosent av tyskerne er motstandere av tyrkisk medlemskap i EU både på kort og lang sikt.
- I denne utgavene av vår podcast Aftenposten Verden kan du høre Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen:
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.