Verden

Theo (22) sier politiet voldtok ham. Nå preger saken den franske valgkampen.

Frankrikes president François Hollande ber om at rettsvesenet gjør hva det må i saken der en ungdomsarbeider ble voldtatt.

Massive opptøyer i kjølvannet av saker der politifolk er siktet for voldtekt.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Nasjonal Front-leder Marine Pen støtter politiet og blir beskyldt for å helle bensin på bålet.

200 pågrepet

Etter 10 døgn med uroligheter der mer enn 200 personer er arrestert, holdt den franske presidenten François Hollande en tale tirsdag der han tok opp hendelsen da en 22 år gammel ungdomsarbeider, kjent som Theo, ble voldtatt. Dette skjedde 2. februar, og en politimann er siktet for voldtekt og tre for voldsbruk. Alle er suspendert fra tjenesten.

Theo var påført omfattende skader i anus. Han skal ha blitt mishandlet med en batong og måtte behandles på sykehus etter møtet med politiet. Han skal ha blitt stanset i en rutinekontroll.

President Francois Hollande besøkte den 22 år gamle Theo på sykehuset.

Fordømte opptøyene

Hollande holdt en tale i Aubervilliers i Seine-Saint-Denis i nordlige Paris, i samme området som overgrepene mot Theo skal ha skjedd, skriver France 24 på sin nettside. Dette er et meget belastet område. I talen understreket presidenten at rettferdighet må finne sted, men han fordømte samtidig opptøyene som har ført til mer enn 200 arresterte.

Opptøyer blir valgkamptema

I slutten av april er det første runde i Frankrikes presidentvalg. Den politiske situasjonen er turbulent. Nasjonal Front-lederen Marine Le Pen ligger an til å vinne første valgomgang.

Overraskelsesmannen Emmanuel Macron, som stiller som uavhengig kandidat, ligger an til å bli den som møter Le Pen i andre og avgjørende valgomgang. Det viser en fersk meningsmåling. Tidligere statsminister François Fillon, som var favoritt før han ble rammet av skandaler, ligger like bak Macron. På meningsmålingene om andre valgomgang vil Le Pen tape uansett hvem av de to herrene som går videre. Men fransk politikk er turbulent. Økt oppmerksomhet rundt spørsmål som kriminalitet og sikkerhet pleier å styrke Le Pens oppslutning.

Opptøyer og rase

Det som skjedde med 22- åringen, har på nytt ført til opptøyer i de innvandrertette bydelene i utkanten av Paris. En foreløpig topp ble nådd sist helg.

Tirsdag ble det også innledet etterforskning mot en annen av de fire politimennene for å ha banket opp en annen ungdom i Aulnay-sous-Bois den 26. januar.

Forholdene i de innvandrertette bydelene i Paris har vært et tema i fransk politikk i flere tiår. I 2005 var det omfattende opptøyer i lang tid med omfattende ødeleggelser.

 • Les A-magasinets reportasje om forholdene i disse bydelene i Paris. Les
Marine Le Pen beskyldes for å helle bensin på bålet.

Flere saker – mer bråk

Disse hendelsene kommer på toppen av en sak der en ung svart mann døde i politiets varetekt på slutten av fjoråret. Nå har disse sakene blitt tema i valgkampen. Høyrepopulisten Marine Le Pen erklærte sin støtte til politiet etter å ha kritisert det franske samfunnet for å være for slapt når det gjelder problemene i forstedene. Hun sier at en må stramme til og gi politiet de midlene de trenger.

Den sosialistiske presidentkandidaten Benoît Hamon slo tilbake mot Le Pen og sa at hun bare helte bensin på bålet og mente at hun bidro til økt vold med sin hatefulle retorikk.

Innenriksminister Bruno Le Roux appellerte tirsdag til ansvarlighet, ro og tillit til rettsvesenet.

François Fillon, den konservative presidentkandidaten, foreslår å senke den kriminelle lavalder til 16 år. Han viser til opptøyene i kjølvannet av Theo-saken og sier i et intervju med Le Figaro at han mener at 16–17 åringer må straffes med det samme alvor som voksne.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kriminalpolitikk
 3. Frankrike
 4. Etterforskning
 5. Presidentvalget i Frankrike