United Airlines nektet jenter å fly med tights

Saken har skapt storm i sosiale medier, og flyselskapet har måttet forklare seg.

Tighs er innenfor klesoden som United Airlines krever av passasjerer som reiser med ansatt-billett.
  • Øystein Aldridge

United Airlines nektet søndag to unge jenter å gå ombord på et fly fra Denver til Minneapolis fordi de hadde på seg tights.

Det skriver blant annet den britiske avisen The Guardian.

Hendelsen søndag kveld ble oppdaget av Shannom Watts, en profilert våpenmotstander i aksjonsgruppen Moms Demand Action.

Watts meldte fra på Twitter, der historien raskt ble spredt.

Spesielle kleskoder

United Airlines har overfor nyhetsbyrået AP bekreftet at to tenåringsjenter ble nektet å gå ombord i flyet fordi de ikke fulgte gjeldende kleskode.

Jentene reiste som såkalte «pass riders» med ansatt-billetter, noe som legger føringer for hva det er tillatt å ha på seg. United Airlines tillater for eksempel ikke bruk av spandex- eller lycrabukser.

Jonathan Guerin, som er talsperson for United Airlines, sier selskapet ville reagert på samme måte når det gjelder en del andre plagg, deriblant flip-flops, fillete jeans eller klær som avslører undertøy.

For United Airlines-passasjerer som reiser med ordinær billett, gjelder ikke samme kleskode. De to jentene godtok å skifte klær for deretter å ta et senere fly.

Har engasjert kjendiser

På Twitter omtalte Shannom Watts reglene som sexistiske, noe mange har støttet henne i. Hun pekte blant annet på at jentenes far fikk gå ombord i ikledd shorts.

Søndag kveld og mandag har saken vært gjenstand for mye oppmerksomhet i sosiale medier.

Modell Chrissy Teigen, skuespiller Patricia Arquette og komiker Sarah Silverman er blant dem som har engasjert seg.

«Vanlige» passasjerer kan fly i tights

United Airlines har gått ut med en pressemelding der de forklarer at familie og venner av flyselskapets ansatte kan reise gratis eller kraftig rabattert som «pass riders».

– Når man benytter seg av denne fordelen, anses man som en representant for United Airlines. Som de fleste selskaper, har vi en kleskode som vi ber ansatte og «pass riders» om å følge. Passasjerene denne morgenen var ikke kledd i samsvar med vår kleskode.

Selskapet legger til at passasjerer som reiser under ordinær billett, er velkomne ombord i tights.