Verden

Først stoppet togene. Så forsvant mobilnettet. Nå kan disse karene splitte Europas nest største land i to.

KIEV (Aftenposten): Ukrainske nasjonalister trapper opp «kullkrigen», mens russiskstøttede opprørere «bryter alle bånd». Nå settes krigen på spissen.

Ukrainske militærveteraner og nasjonalister demonstrerer i Kievs gater til støtte for togblokaden. Folk flest i Kiev er lei demonstrasjoner og holder seg unna av frykt for sammenstøt, men aksjonistene er godt organisert og støtte av et stort mindretall i befolkningen.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

I sentrum av Kiev går de uniformerte nasjonalistiske aksjonistene gjennom gatene i sine slitne militæruniformer.

Folk flest holder seg unna sentrum, og venter med handleturen til demonstrantene går hjem. Over 6000 politifolk holder vakt, sperrer veiene og bruker metalldetektor på alle som vil inn i sentrum.

«Blokadistene» er ikke mange – men de er godt organiserte.

Ukrainske aktivister og militærveteraner varmer seg ved et bål i en leir ved kulltog-blokaden i Donetsk. Nå skal blokaden trappes opp til alle viktige togoverganger mellom Russland og Ukraina.

– Vi er lei av at oligarkene tjener penger på krigen mens våre venner dør, sier en uniformert demonstrant til noen tilfeldige turister som lurer på hva som skjer.

Nå trapper både ukrainske nasjonalister og russiskstøttede opprørere opp på hver sin side.

Resultatet kan bli en varig splittelse av Ukraina.

Krigen er inne i en ny, farlig og ukontrollert spiral som kan få dramatiske følger.

Over 6000 ukrainske politifolk holder vakt foran president Petro Porosjenkos kontorer i Kiev

Kullkrig mer effektivt enn bomber og granater

For fem uker siden stoppet en allianse av nasjonalistiske grupper og militærveteraner kulltogene fra opprørsrepublikkene.

Hittil har blokaden begrenset seg til kull-togene fra opprørsrepublikkene.

I helgen varslet nasjonalistene og veteranene at de vil stenge godstogene på de åtte viktigste toglinjene mellom Ukraina og Russland.

– Vi har planlagt i måneder å ta effektiv kontroll over alle de åtte viktigste grenseovergangene hvor handelen foregår med det putinske Russland, erklærte nasjonalistene.

De kaller seg for «Veteranene fra uavhengighetskrigen» og «Ukrainske patrioter».

– Vi kutter alle bånd til Ukraina, som vi er i krig med, sa opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko lørdag. De russiskstøttede opprørerne har også «nasjonalister» 40 store selskaper.

Ukraina-krigens store paradoks

Aksjonistene utnytter et av de virkelige store paradoksene i Ukraina-konflikten.

 • Kullet fra gruvene i de opprørskontrollerte områdene sikrer ukrainske oligarker enorm fortjeneste.
 • Samtidig har kulltrafikken gitt penger i kassen til de russiskstøttede opprørerne og krigsherrene, skattepenger til Ukraina og arbeidsplasser til 75.000 ukrainere.
 • Ny tall viser at til tross for tre år med krig er Russland landet som investerte mest penger i Ukraina. I 2016 investerte Russland 14 milliarder kroner i landet, noe som utgjør 38 prosent av de utenlandske investeringene.

Blokaden har ført til at Kiev-regjeringen har innført unntakstilstand i energisektoren.

På den andre siden har Ukraina klart å komme gjennom vinteren uten å kjøpe russisk olje og gass, noe som ville vært helt umulig for tre år siden.

Ukrainske nasjonalister holder vakt ved et kulltog de har stoppet på vei fra de opprørskontrollerte områdene. Nå skal aksjonistene stoppe alle de viktigste togovergangene mellom Russland og Ukraina.

Opprørsrepublikkene knyttes nærmere Russland

De russiskstøttede opprørerne har også tatt flere dramatiske skritt de siste ukene:

– Vi kutter alle bånd til Ukraina, som vi er i krig med, sa opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko lørdag.

– Ja, vi har solgt kull for å få penger og betale lønninger. Men siden vi har lært å leve med blokaden, starter vi nå vår egen blokade, sa den beryktede opprørslederen, som tidligere ikke har lagt skjul på at målet er å ta Kiev.

Før helgen brukte opprørerne blokaden som unnskyldning til «nasjonalisere» 40 gruver, fabrikker og selskaper.

Tidligere i februar valgte Russland å godta legitimasjonspapirene til opprørerne på samme måte som pass.

Fra 1. mars blir rubler eneste offisielle pengeenhet i de østlige opprørskontrollerte områdene i Ukraina.

Nye TV-sendere skal sørge for at russisk propaganda-TV når fjernsynsseere langt inne i Ukraina.

Stengte mobilnettet

200.000 mennesker i opprørsområdene mistet forrige uke mobildekningen da væpnede menn opprørere tok kontroll over kontorene i opprørsområdet til selskapet Ukrtelecom.

Nå kan innbyggerne bli nødt til å bruke russiske mobiloperatører, som gjør det dyrt og vanskelig å ringe familie og venner i Ukraina.

I mellomtiden fortsetter de daglige kamphandlingene langs fronten med om lag 130.000 soldater i skyttergravene.

Uavhengige observatører fra Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa OSSE rapporterer at begge parter bryter våpenhvilen jevnlig.

Ukrainas president Petro Porosjenko sammen med den amerikanske visepresidenten Mike Pence under sikkerhetskonferansen i Tyskland i februar. Porosjenko står nå overfor den kanskje alvorligste utfordringen etter at han tok over som president, samtidig som presidenten bare har støtte av omkring 10 prosent av befolkningen på meningsmålingene.

Fare for full splittelse i Kiev

EU har oppfordret Ukrainas president Petro Porosjenko til å sette en stopper for blokaden, ikke minst fordi den setter hele Minsk-avtalen i fare.

Prosjenkos problem er at han risikerer en dyp splittelse og at aksjonistene griper til våpen, hvis han setter hardt mot hardt veteraner som har heltestatus i Ukraina.

– Blokaden fører til ruin for vår stat, sa statsminister Volodymyr Groysman forrige uke, som sier at Ukraina mister flere milliarder kroner i skattepenger.

– Denne blokaden tjener direkte eller indirekte Russlands interesser.

«Blokadistene» har imidlertid støtte fra flere av gruppene som har vært en viktig del av Porosjenkos skjøre politiske flertall.

– Vi er stolte av at blokaden rammer lommebøkene til okkupantene, sa Semen Sementsjenko, en av Ukrainas mest kjente krigsveteraner og representant for det nasjonalistiske Selvhjelpspartiet.

– Sannheten er at ingen vet hvem som står bak aksjonistene, skriver Radio Free Europe, som mener at kullkrigen også er et uttrykk for den vedvarende konflikten mellom de ukrainske oligarkene.

Les mer om

 1. Ukraina
 2. Russland
 3. Kiev
 4. Krig