Verden

Skuffelse over EU gjør Putin mer pop i Georgia

TBILISI (Aftenposten): Mens EU prater, handler Vladimir Putin. Derfor begynner Russland igjen å bli populær i Georgia.

Opposisjonen i Georgia hadde med seg et enormt EU-flagg under en demonstrasjon på Frihetsplassen i Tbilisi i mars. Foto: Shakh Aivazov

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

I en årrekke har det nærmest vært unison oppslutning i Georgia om at landet skal integrere seg med Vesten. Men en fersk meningsmåling truer med å snu georgisk politikk på hodet.

For i mai ble det klart at hele 31 prosent av landets befolkning ønsker å slutte seg til Vladimir Putins ferske EU-konkurrent, Den euroasiatiske økonomiske union. Det er en dobling fra ett år siden, og bare 41 prosent er imot.

— Det var en stor nyhetssak, og det ble omfattende diskusjoner, sier analytikeren Ghia Nodia, til Aftenposten.

Presidenten: Alarmerende

President Giorgi Margvelasjvili finner, ifølge den russiske avisen Nezavisimaja Gazeta, situasjonen alarmerende og mener den påkrever nærmere undersøkelser. Nodia, som hadde en ministerpost da Mikheil Saakasjvili var president, ønsker dog ikke å overdrive.

— Foreløpig er det ikke dramatisk, fordi flertallet av Georgias befolkning støtter fortsatt EU-integrering fremfor å gi etter overfor Russland. Men tidligere var EU-integrasjon et ubestridt tema, nå er det ikke det lenger, sier Nodia.

Tidligere statsråd Ghia Nodia Foto: Steinar Dyrnes

Helt siden Saakasjvili, som nylig ble utnevnt til guvernør i ukrainske Odessa, kom til makten gjennom den blodløse "Roserevolusjonen" i 2003, har integrasjon med Vesten vært en av bærebjelkene i georgisk politikk. Og de siste ti årene har veien til flyplassen hatt navnet "President George W. Bush-gaten". Foran nasjonalforsamlingen, som ligger på hovedgaten Rustaveli-avenyen, er det to store flaggstenger: en med det georgiske flagget — og en med EU-flagget. Spor av Norge finnes også. Over baren på kafen i det svært historiske Marriott-hotellet som vi møter Nodia, henger blant annet et bilde av Knut Hamsun. Han skrev boken "I æventyrland" etter en reise i blant annet Georgia og Russland.

Men både EU og Nato har gang på gang nektet å komme med forpliktende løfter eller tidsplaner overfor Georgia. Den siste skuffelsen kom under EUs østlige partnerskapstoppmøte i Riga i slutten av mai. Der ble det blant annet ingen enighet om visumfrihet, som mange georgiere er så opptatt av. Spesielt siden landet sliter økonomisk.

Undertegnet EU-avtale i fjor

Georgia, sammen med Moldova og Ukraina, undertegnet dog en omfattende assosiasjonsavtale med EU i fjor sommer. Men det har foreløpig gitt få håndfaste resultater, og har på ingen måte ført til økt levestandard. Tvert om, så rammes den viktige handelen med Russland av at naboen sliter økonomisk grunnet lav oljepris og vestlige sanksjoner.

Sammen med fem andre tidligere sovjetstater er Georgia medlem er EUs østlige partnerskapsprogram. Også nabolandet Armenia skulle egentlig skrive under en assosiasjonsavtale med EU i fjor.

Armenia ga etter for Putin-press

Men etter at presidenten i praksis ble kalt inn på teppet til Putin i Moskva, annonserte han allerede før returen til Armenia at landet heller ville bli med i Den euroasiatiske økonomiske union. Og da unionen, som av kritikerne gjerne omtales som Sovjetunionen 2.0, ble en realitet ved årsskiftet, var Armenia med. Lutfattige Kirgisistan sluttet seg til i mai. I tillegg til Russland, er også diktaturene Hviterussland og Kasakhstan med.

Twitter: @StDyrnes

Les også

  1. Han er Putins sterke mann i Tjetsjenia. Men har Moskva mistet kontrollen over Ramzan Kadyrov?

  2. Hissig ordkrig mellom Russland og Vesten uroer eksperter

  3. Spenningen mellom øst og vest øker i Europas fattigste land