Verden

Nye anklager mellom Hellas og kreditorene

Kreditorene forsøker å ydmyke Hellas, sier grekerne. De gjengir ikke kravene korrekt, svarer en EU-topp.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras (t.v.) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— Jeg bryr meg ikke om den greske regjeringen, jeg bryr meg om det greske folket, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Og viser at tonen er alt annet enn god i oppkjøringen til torsdagens avgjørende møte i eurogruppen om fremtiden for gresk økonomi.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener de internasjonale kreditorene i EU og IMF forsøker å ydmyke landet og har avvist det han mener er politisk motiverte kuttkrav.

Juncker svarer med å anklage Tsipras for ikke å gjengi kravene korrekt.

Klandrer grekerne

— Diskusjonen ville vært lettere om den greske regjeringen fortalte hva Kommisjonen faktisk foreslår. Jeg klandrer grekerne for å si ting til befolkningen som ikke stemmer overens med hva jeg har sagt til den greske statsministeren, sier Juncker til pressen i Brussel.

— Jeg har ikke hatt kontakt med den greske regjeringen siden søndag kveld. Da bestemte jeg meg for å stanse forhandlingene, for de førte ingen steder hen, konkluderer Juncker.

Han avviser at han tar til orde for en momsøkning på strøm og medisiner i Hellas, slik det skal ha blitt hevdet i Aten.

Langdryge forhandlinger

Hellas og kreditorene i EU har i flere måneder prøvd å bli enige om vilkårene for en utbetaling av 7,2 milliarder euro til en bunnskrapt gresk statskasse.

Grekerne har så langt nektet å gå med på kravene om harde reformer og innstramminger, selv om de trenger nesten 1,6 milliarder euro til å betale låneavdrag i slutten av måneden.

— Mandatet vi har fra det greske folket, er å få en slutt på kuttpolitikken, sier Tsipras ifølge nyhetsbyrået Reuters i en tale til venstreorienterte Syriza.

— For å oppnå det må vi forsøke å finne en avtale som utjevner byrdene, og som ikke skader lønnsmottakere og pensjonister.

Frykt

Frykten er at en mangel på enighet om nye midler til Hellas skal føre til statskonkurs for grekerne. Tsipras sier han ønsker en avtale som setter en stopper for snakket om at Hellas er på vei ut av eurosonen.

Samtidig anklager den greske statsministeren Den europeiske sentralbanken for å stå for økonomisk «kvelning» fordi den ikke går med gjeldslettelser. (©NTB)

Les også

  1. Han tapte alt i krisen. Slik reiste greske Stefanos seg.

  2. Derfor slipper ikke Hellas unna

  3. - Må forhandle intenst om Hellas' gjeld

Les mer om

  1. Hellas