Nobelprisvinner Liu Xiaobo er død

Nobelprisvinner Liu Xiaobo er død, 61 år gammel. – Nå er han endelig fri, sier en av hans nære venner til Aftenposten.

Demokratiaktivister sørger over Liu Xiaobos død i Hongkong.
  • Eirik Husøy
  • Shaghayegh Yousefi
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Liu, som ble tildelt Nobels fredspris i 2010, ble diagnostisert med langt fremskredet leverkreft i mai. Han ble overført fra fengsel til et sykehus i Shenyang, hvor han ble holdt under strengt oppsyn.

Han ble i 2009 dømt til 11 års fengsel for undergraving av staten for å ha vært med på å skrive det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina. Han har ikke hatt reell frihet siden.

Venn av Liu: – Nå er han endelig fri

– Nå er Liu Xiaobo endelig fri, sier hans nære venn, demokratiaktivisten Hu Jia, til Aftenposten.

Han viser til at Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia, som fikk være hos ham på sykehuset, forgjeves hadde bedt om å få reise til Tyskland eller USA for at nobelprisvinneren kunne bli behandlet der.

Aktivisten Hu Jia viser frem portrettet av sine venner, nobelprisvinner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia foran Erna Solbergs Kina-besøk i april

– Nå må Liu Xia trolig reise tilbake til sin husarrest i Beijing. Tyskland og USA må nå fortsette å arbeide for hennes frihet, oppfordrer Hu Jia.

- Hele landet gråter over ham, i dyp sorg, kunngjorde en gruppe som kaller seg Sett Liu Xiaobo fri.

- Liu Xiaobo var den fremste representant for menneskerettighetsbevegelsen i Kina, hans minne symboliserer kinesernes evige kamp for frihet. Han var et vitne til og en overlevende fra 4. juni-bevegelsen og en forsvarer av 4. juni-ånden, skriver gruppen, med referanse til demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, som ble slått ned i en blodig militæraksjon som endte med massakre på sivile.

«Som et høyt fjell»

Yu Jianrong, en akademiker i Beijing, skriver i en melding om Liu Xiaobo, publisert på sosiale medier:

«Du er som et høyt fjell. Uansett hvor mange som har tråkket på deg, skader det ikke din verdighet og din storhet.»

Nobelprisvinnerens venn og tidligere forsvarer, advokat Shang Baojun, skriver i en kort meddelelse at han reagerer med «ekstremt sinne» på at Liu Xiaobo nå er død uten at han fikk oppfylt sitt og ektefellens Liu Xias ønske om å få reise til utlandet.

Liu Xiaobos venn og tidligere forsvarer Shang Baojun  reagerer med sinne på fredsprisvinnerens død.

Fikk aldri mottatt prisen

Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen av fredsprisen til Liu, og forholdet mellom Norge og Kina var dårlig frem til desember 2016. Da skrev Norge under på en avtale med Kina.

I avtalen forplikter Norge seg til å respektere Kinas territorielle suverenitet samt ikke å undergrave Kinas såkalte kjerneinteresser.

Thorbjørn Jagland, som ledet Nobelkomiteen da Liu fikk fredsprisen, sier til NTB at Liu hadde en stående invitasjon om å komme til Norge og motta den.

– Det er trist å notere seg at han er den andre i hele nobelhistorien som ikke har kunnet motta prisen fordi han døde i fengsel, sier Jagland.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, Kaci K. Five, Sissel Rønbeck, Inger-Marie Ytterhorn, Aagot Valle og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad under fredsprisseremonien i Oslo rådhus i 2010. Stolen i Oslo rådhus sto tom – kinesiske myndigheter sørget for at Liu ikke kom seg til Norge.

Den forrige var den tyske pasifisten Carl von Ossietzky. Han døde på sykehus under nazistene i 1938.

– Liu Xiaobo var en mann som kjempet for menneskerettigheter med fredelige midler, og Nobelkomiteen ønsket å understreke at kampen for menneskerettigheter, er en viktig del av kampen for fred, sier Jagland.

Nobelkomiteen: – Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter

Nobelkomiteen legger mye av ansvaret for Lius død på Kina i en uttalelse.

– Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter for Liu Xiaobos tidlige død, står det i uttalelsen.

De sier videre at de helst skulle sett at Liu ble løslatt før han døde.

«Det ville ha vært i samsvar med hans vilje og klare anbefalinger fra de tyske og amerikanske legene som fikk besøke ham på sykehuset. Med hele verden som tilskuere valgte kinesiske myndigheter i stedet å opprettholde isolasjonen av Liu Xiaobo», sier nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, en erklæring.

Nobels Fredssenter i Oslo opplyser at de vil sette opp en midlertidig minnevegg for å hedre Liu.

Ble nektet behandling i utlandet

Kinesiske myndigheter avviste alle krav om å la Liu Xiaobo dra til utlandet for behandling og hevdet at han var for syk. Utenlandske leger som besøkte ham, var av en annen oppfatning.

Tyskland og USA ba tidligere i uken kinesiske myndigheter om å la Liu reise, men Beijing nektet.

– Vi håper at landene det gjelder kan respektere Kinas juridiske suverenitet og avstå fra å blande seg inn i Kinas indre anliggender under påskudd av at dette er en enkeltsak, sa en talsmann for kinesisk UD, Geng Shuang, torsdag.

Få timer senere meldte justismyndighetene i Shenyang at den kinesiske dissidenten var avgått ved døden.

Les også

Liu Xiaobo ber om å få reise til Tyskland eller USA for å få kreftbehandling