Verden

Pentagon hevder Nord-Korea testet interkontinental rakett

Nord-Koreas nyeste test var av en interkontinental rakett som fløy over 1.000 kilometer, ifølge Pentagon. Den skal ha landet i Japanhavet.

Dette bildet ble distribuert 4. juli av nordkoreanske myndigheter. Fredag ble en ny interkontinental missil skutt opp. Foto: TT / NTB scanpix

 • NTB

– Vår vurdering er at dette var et interkontinentalt, ballistisk missil, noe som var forventet, sier en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Jeff Davis.

– Missilet ble skutt opp fra Mupyong-ni og fløy om lag 1.000 kilometer før det landet i Japanhavet, sier han.

Det japanske TV-selskapet NHK var først ute med å melde om prøveskytingen, som kort tid etter ble bekreftet av statsminister Shinzo Abe.

 • Nord-Korea har skutt opp flere raketter den siste tiden. Her er ni spørsmål og svar om hvorfor verdenslederne frykter Nord-Korea.

Landet i Japanhavet

Pentagon og det sørkoreanske forsvaret bekrefter også den nordkoreanske rakett-testen.

– Vi vurderer nå opplysningene og kommer snart tilbake med mer informasjon, sier en talsmann i USAs forsvarsdepartement, kaptein Jeff Davis.

Raketten skal ha landet i Japans økonomiske sone i Japanhavet, en sone som begynner 24 nautiske mil, omtrent 45 kilometer, fra kysten av Japan og strekker seg utover.

Ifølge forsvarsledelsen i Sør-Korea ble raketten skutt ut fra Jagang-provinsen nord i Nord-Korea rundt klokken 23.41 lokal tid fredag, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Meldte om mulig rakettoppskytning

President Moon Jae-in ble straks varslet og har kalt sine sikkerhetseksperter sammen til et krisemøte klokken 1 natt til lørdag lokal tid.

Tidligere i uken siterte Yonhap en regjeringskilde i Seoul som opplyste at en ny rakettoppskytning kunne være nært forestående i Nord-Korea, som en markering av årsdagen for Koreakrigens slutt.

Både amerikanske og sørkoreanske medier siterte tidligere i uken etterretningsrapporter som meldte at tunge kjøretøyer og utstyr for utskyting var i bevegelse i den nordlige Pyongan-provinsen.

 1. Les også

  Nord-Korea truer USA med atomangrep

 2. Les også

  Amerikanske bombefly patruljerer ved grensen til Nord-Korea

 3. Les også

  Slik setter Nord-Koreas nyeste raketter forholdet mellom stormaktene på en kraftig prøve

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nord-Korea bekrefter: Testet hydrogenbombe

 2. VERDEN
  Publisert:

  USA vil ha skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea

 3. VERDEN
  Publisert:

  Analytikere mener Nord-Koreas siste rakett-test viser at landet har kapasitet til å ramme USA

 4. VERDEN
  Publisert:

  USA gjennomførte vellykket test av rakettforsvar mot interkontinentalt missil. Kan bli avgjørende i et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nord-Korea: Oppskytingen var vellykket