Verden

IS forsøker å sikre kontroll over irakisk provins

IS forsøker å innta nye områder øst for den irakiske byen Ramadi for å sikre seg kontroll over hele Anbar-provinsen i Irak.

Flyktninger fra Ramadi etter at IS-terroristene inntok byen. Foto: Reuters, NTB Scanpix

 • Ntb

Ifølge en irakisk offiser har Den islamske staten (IS) sikret seg nok ammunisjon til å holde det gående i flere måneder som følge av helgens erobring av Ramadi, provinshovedstaden i Anbar.

– Det at gruppen har tatt kontroll over ammunisjonslageret i Ramadi, vil få mye verre konsekvenser enn det at den har tatt kontroll over selve byen, sier den ikke navngitte offiseren. Han oppgir at det finnes tonnevis av ulike typer ammunisjon i lageret.

Nye angrep onsdag

Det ble onsdag meldt om nye angrep på regjeringsstillinger i Anbar, bare to dager etter at Den islamske staten (IS) inntok storbyen Ramadi.

— Denne gangen kom de fra en annen retning i et forsøk på å gjennomføre et overraskelsesangrep, men vi var på vakt, og etter om lag fire timers kamper fikk vi stanset offensiven, sier Amir al-Fahdawi, leder for en regjeringsvennlig sunnimuslimsk milits i Anbar-provinsen.

Angrepet natt til onsdag var rettet mot stillinger øst for Ramadi i retning av militærbasen Habbaniya, der irakiske regjeringssoldater og sjiamuslimsk milits har samlet seg for å forberede en motoffensiv mot IS.

IS forsøker nå å befeste sin framgang i Anbar-provinsen, der store områder består av ørken og Ramadi er provinshovedstad. Etter at Ramadi falt har regjeringshæren kun kontroll over enkelte lommer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tilbakeslag

IS' erobring av Ramadi er et vesentlig tilbakeslag både for irakiske regjeringsstyrker og USAs strategi mot IS' fremmarsj i regionen. Både USA og Irak satser nå på en rask gjenerobring av byen, men spørsmålet er om det finnes ressurser og nok irakiske bakkestyrker til å drive IS på retrett.

Tirsdag samlet president Barack Obama USAs nasjonale sikkerhetsråd for å diskutere veien videre. Blant tiltakene som vurderes, er å få fortgang i både opplæring og utstyrsleveranser til lokale stammer, opplyser rådets talsmann Alistair Baskey til nyhetsbyrået AFP. En mer detaljert kunngjøring er ventet innen få dager, ifølge BBC.

Regjeringen i Bagdad har kommet med en offisiell oppfordring til frivillige om å melde seg til tjeneste slik at Ramadi kan gjenerobres.

At sjiamuslimske militssoldater spiller en vesentlig rolle i kampen mot sunnimuslimske IS, skaper imidlertid bekymring ettersom det kan skjerpe den religiøse dimensjonen i krigen. Ramadis innbyggere er hovedsakelig sunnier.

USA er også redd for at sjia-krigerne i realiteten kontrolleres av iranske rådgivere og ikke av regjeringen i Bagdad.

Svarte flagg

Ramadi ligger bare halvannen times kjøretur nord for Bagdad. Tusenvis av innbyggere har de siste dagene flyktet fra byen. Mange av dem strømmer nå til Bagdad, redde og utmattede.

Regjeringssoldater forlot byen i hui og hast og etterlot seg både stridsvogner og artilleri som nå er i hendene på IS. Opprørerne har nå etablert forsvarsstillinger rundt byen og lagt ut landminer, ifølge øyenvitner i Ramadi. Gruppens svarte flagg er heist over byens moské og en rekke offentlige bygninger.

Erobringen av Ramadi er IS' største seier siden gruppen inntok Mosul, Iraks nest største by, i fjor sommer. Selv om jihadistene er drevet ut av irakiske Tikrit og kurdiske Kobani i Syria, kontrollere de fortsatt store områder i begge land.

De siste dagene har IS også rykket fram mot oldtidsbyen Palmyra i Syria, der det onsdag ble meldt om harde kamper mellom opprørere og syriske regjeringsstyrker.

Det kom også meldinger fra eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) natt til onsdag at 170 opprørere fra IS ble drept i luftangrep mandag og tirsdag i Syria. Det skal ha skjedd under intense bombeangrep utført av den amerikanskledede koalisjonen.

 1. Les også

  Iraksk sjiamilits forbereder seg på å ta tilbake byen IS tok i helgen

 2. Les også

  IS har tatt kontroll over flere gassfelt i Syria

 3. Les også

  Fire IS-ledere drept i amerikansk Syria-raid

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  IS tvinges fra skanse til skanse i Syria og Irak

 2. VERDEN
  Publisert:

  Dette er vestens strategi for å knuse IS på hjemmebane

 3. VERDEN
  Publisert:

  Storoffensiv mot IS på tre fronter

 4. VERDEN
  Publisert:

  Irak-offensiv mot IS: vil ta Falluja tilbake

 5. VERDEN
  Publisert:

  Irakske styrker har rykket inn i Kirkuk

 6. VERDEN
  Publisert:

  Inntok politistasjon i IS-bastionen Falluja i Irak