Verden

Juryen som skal dømme «El Chapo», er klar

Juryen som skal avgjøre saken mot den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman, er plukket ut. Nå venter flere måneder i retten.

Joaquin «El Chapo» Guzman ble utlevert til USA for snart to år siden. Nå er juryen klar, og det nærmer seg rettssak for den mexicanske narkobaronen. Arkivfoto: Amerikanske myndigheter / AP / NTB scanpix

 • NTB

Sju kvinner og fem menn ble plukket ut til jurytjeneste i den føderale rettssaken mot Guzman. I tillegg ble det valgt ut seks varaer, i tilfelle noen må trekke seg underveis.

Guzman har erklært seg ikke skyldig i anklagene om at han har styrt et mexicansk narkotikakartell kjent for sin bruk av vold og for gjentatte ganger å ha hjulpet sjefen med å flykte fra fengsel i hjemlandet. Grunnet tiltaltes rykte, var sikkerheten rundt juryutvelgelsen skjerpet. Blant annet er jurymedlemmenes navn holdt hemmelig.

Hovedpersonen selv har ikke fått møte noen, av frykt for at han skal gi en beskjed til medsammensvorne på utsiden. Tidligere i uken leverte en av forsvarerne hans en begjæring om å la Guzman omfavne kona i retten før juryen kommer inn. Det ville være «en humanitær gest», og en klem over rekkverket vil ikke utgjøre noen sikkerhetsrisiko», skriver forsvareren. Dommer Brian Cogan har foreløpig ikke tatt stilling til begjæringen.

Juryen er ikke tatt i ed ennå, i tilfelle noen av dem skulle prøve å unnslippe å delta i rettssaken som er ventet å vare til langt utpå nyåret. Dommeren sier ett jurymedlem gråt etter å ha blitt plukket ut og fortalte ham at hun var redd for oppmerksomheten hun ville få dersom navnet hennes ble kjent. Forsvarer Jeffrey Lichtman ville likevel ikke la kvinnen slippe, fordi han mente det ville sende et signal om at man kan komme seg unna borgerplikten «med noen få tårer».

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel

 2. VERDEN
  Publisert:

  Narkobaronen anklages for å ha smuglet over 155 tonn kokain til USA. Nå har rettssaken mot ham startet.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Narkobaronen «El Chapo» kjent skyldig

 4. VERDEN
  Publisert:

  Vitne: Rival nektet å ta «El Chapo» i hånden. Da fikk den mektige narkobaronen rivalen drept.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Vitne hevder «El Chapo» bestakk Interpol

 6. VERDEN
  Publisert:

  El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel