Verden

Slakter Islands nye regjering: - Forlenger sin egen dødskamp

Opposisjonen raser, men Islands finansminister sier han vil slå ned alle forsøk på mistillit og raskere nyvalg.

Islands nye statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson (t.v.) og finansminister Bjarni Benediktsson er fast bestemte på å sitte ved makten også i de neste månedene.
  • Kristjan Molstad

Onsdag kveld overtok Sigurður Ingi Jóhannsson som statsminister på Island, etter at Sigmundur Davið Gunnlaugsson måtte trekke seg etter Panama-skandalen som har hjemsøkt ham de siste ukene.

Torsdag gikk Gunnlaugson formelt av som statsminister på Island etter å ha levert sin avskjedssøknad til president Olafur Ragnar Grimsson.

Dette er saken som startet det hele:

Les også

Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

I dag vil de to regjeringspartiene, Fremskrittspartiet og Selvsendighetspartiet, legge resten av statsrådskabalen, men finansminister Bjarni Benediktsson har gjort det klart at man vil gjøre færrest mulig endringer. Gunnlaugsson selv fortsetter både som partileder for Fremskrittspartiet og som representant i nasjonalforsamlingen.

– Klamrer seg til halmstrå

Samtidig ble det kjent at regjeringen ikke vil skrive ut nyvalg før til høsten, stikk i strid med det både opposisjonen og demonstrerende islendinger har krevd. Og det får de andre partiene til å se rødt.

– Det er utrolig at regjeringspartiene vil forlenge sin egen dødskamp, sier Árni Páll Árnason, leder for sosialdemokratene, til avisen Visir.

Sigmundur Davið Gunnlaugsson måtte gå av som statsminister tirsdag, etter massivt press.

– De klamrer seg til ethvert halmstrå for å holde på makten, og er helt i utakt med folket, sier Helgi Hrafn Gunnarsson, representant for Piratpartiet.«Piratene» er ifølge alle meningsmålinger Islands klart største parti, og vil etter alt å dømme ha mye å tjene på et raskt nyvalg. I dag har de bare tre av 63 representanter i nasjonalforsamlingen.

Torsdag fortsatte opposisjonen å hamre løs på regjeringen under spørretimen i Alltinget. Óttarr Proppé, leder for partiet Lys fremtid, kaller de siste dagenes politiske spill for «en komplett farse som nådde sitt klimaks med gårsdagens forestilling i Alltinget».

Les også

Mister du oversikten? Her får du listen over Panama Papers-avsløringene

Vil demonstrere hver dag

Torsdag er det varslet demonstrasjoner foran Alltinget for fjerde dag på rad. Men Benediktsson, som også er leder for Selvstendighetspartiet, har flere ganger gjort det klart at han ikke vil la seg affisere av protestene.

– Dette landet blir ikke styrt av demonstrasjoner, uttalte han tirsdag.

De mange tusen som har vist sin misnøye utenfor parlamentet de siste dagene krever en "hovedrengjøring" i landets politiske ledelse, og vil at også finansministeren – som selv har innrømmet at han hadde et hittil ukjent selskap på Seychellene – må gå av.

Protestgrupper skriver i sosiale medier at de vil arrangere nye demonstrasjoner hver dag fremover, inntil regjeringen gir etter for presset og fremskynder valget.

Saken fortsetter under bildet.

Godt over 10.000 mennesker deltok i demonstrasjonen utenfor alltinget mandag. Siden har det vært daglige protester.

– Fint med mistillit

Opposisjonen har varslet at de vil fremme mistillitsforslag så snart Islands parlament, Alltinget, trer sammen igjen. Men Benediktsson slår fast at de to regjeringspartiene vil bruke sitt flertall til å slå ned alle forslag om mistillit eller raskere nyvalg.

– Det blir fint å starte med en så enkel oppgave. Det er helt åpenbart hvordan det kommer til å gå, sier han om truslene fra opposisjonen.

To meningsmålinger som ble offentliggjort onsdag viser at de to regjeringspartiene nå har rundt 30 prosent oppslutning. Men i Alltinget har de 38 av 63 representanter, og dermed bukta og begge endene.

Det er spesielt eks-statsminister Gunnlaugssons Fremskrittsparti som har fått merke folkets vrede. Ifølge meningsmålingene har de mistet rundt 75 prosent av stemmene siden det forrige valget i 2013.

Ber islendinger hente pengene hjem

Islands påtroppende statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson ber politikere og alle andre som er omfattet av Panama-avsløringene, om å hente pengene tilbake til hjemlandet.

Johannssons oppfordring kom da han stilte til spørretime i Alltinget torsdag formiddag, melderIceland Monitor. Samtidig antydet han at det ikke i seg selv er galt å ha penger på konto i utlandet.

– Antallet islendinger som har bestemt seg for å ha penger på utenlandske kontoer mangler sidestykke, men det er ikke noe i veien med det så lenge det gjøres på lovlig vis, sa Johannsson ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les mer om

  1. Island
  2. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson