Verden

Hvordan leve på 20 kroner dagen i en av verdens dyreste byer

Nesten 20 millioner russere lever under fattigdomsgrensen. Men russerne er flinkere enn de fleste i kunsten å overleve.

Hjertelegen Maxim Basjilov (49) i Moskva mistet jobben i desember 2014 etter at den økonomiske krisen førte til store kutt i de offentlige budsjettene. Nå prøver han å overleve på å bake kaker.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Kardiologen Maxim Basjilov (49) tar alltid på seg legefrakken når han skal bake.

Det minner ham om at han en gang hadde en fast jobb.

Da den økonomiske krisen traff Russland høsten 2014, var Maxim Basjilov en av tusenvis av leger, politifolk og offentlige ansatte som mistet jobben da de offentlige budsjettene ble kuttet.

Den arbeidsledige legen bor i utkanten av Moskva, en by Financial Times i 2014 kåret til den 9. dyreste i verden. Før reddet han liv, nå baker han litauiske kaker og italienske biscottikjeks.

— Det nytter ikke å legge seg ned, sier Basjilov.

Etter at 2000-tallet ga russerne den største velstandsøkningen de noen gang har hatt, er det igjen tid for praktisere en gammel russisk kunst: Overleve på minst mulig.

— Kakebakingen gikk bra i starten, men nå har folk mindre penger. Kanskje jeg heller bør lage pølser. Det vil russere alltid ha, sier Maxim.

Før ble russerne ranet av oligarkene:

Les også

Nå tar oligarkbarna over.

Her er krisen på 30 sekunder

Halvparten av kontorene og leilighetene står tomme i det nye skyskrapersenteret Moscow City. Den økonomiske krisen i Russland går inn i sitt andre år.

Det viktigste spørsmålet i Russland nå er hvor langvarig den økonomiske krisen blir – og hva det vil føre til.

 • Da oljeprisen først falt til 50 dollar i 2015, tapte Russland 160 milliarder dollar i årlige inntekter. Nå er oljeprisen under 40.
 • Russiske myndigheter har håndtert krisen ved å la rubelen falle som en stein. Rubelen er halvert i forhold til dollar. Siden olje og gass selges i dollar, oppveier dette noe av oljeprisfallet ved at staten og oljeselskapene tjener flere rubler.
 • For vanlige russere er dette en beinhard hestekur, og prisene har gått rett til værs. I 2015 var inflasjonen på rundt 15 prosent. I tillegg ble lønningene kuttet med ni prosent.
 • Det finnes ikke penger til investeringer. En vanlig russer må ut med 20 prosent i rente.
  Her 450 jobber som er for farlige for kvinner:
Les også

Kvinner egner seg ikke for disse jobbene, mener Putin

Enkle triks for å overleve – på russisk

cannonpåske2016 070_doc6p1v3qne9p3m5nbda9n.jpg

Putins fjernsynskanalene fyller nyhetssendingene med katastrofenyheter fra EU, flyktningkrise, Ukraina-krigen og terror, slik at mange russere faktisk tror de midt oppe den økonomiske krisen likevel har det bedre enn i EU.

 • Gratisavisen Metro gir leserne kriseråd ved å vise hvordan en ung, arbeidsledig jurist overlever i St. Petersburg på 20 kroner til mat hver dag. Trikset er: Dropp kjøtt, frukt, melk, ost og smør.
 • Spis poteter, kål, gulrøtter og andre grønnsaker.
 • "Slik er krisemoten", skriver Komsomolskaya Pravda, og gir tips om hvordan fattige moteløver kan holde fasaden ved å kjøpe billige klær på markeder.
 • Kafeer er halvtomme, ferieturer til utlandet avlyst, bilsalget går rett ned og organisasjonen som jobber for russiske prostituerte, hevder antallet har økt med 35 prosent.
 • Mange unge par flytter hjem til foreldrene, og leier ut leiligheten.
  På de siste målingene til det statlige selskapet VTsIOM går alle indikatorer ned som måler russiske forbrukeres tro på fremtiden.

— Flere og flere russere foretrekker å spare pengene, og bare bruke når det er absolutt nødvendig, sa VTsIOM-analytikeren Oleg Chernozub til Bloomberg.

350.000 russere forlot hjemlandet i 2015, en tidobling på fem år ifølge offisielle tall fra Rosstat.

 • _**Få med deg en av våre mest leste saker om Russland de siste ukene: Hva skal du gjøre når blir stor, lille Ivan?
Les også

-Jeg vil jage spioner, selvfølgelig

!**_

De nye fattige

Cannon15mars2016 068_doc6p1v7ddwnwzt1erza9n.jpg

I 2015 falt 3,1 millioner flere russere under fattigdomsgrensen. Dermed må 19,2 millioner mennesker i Russland overleve på mindre enn 40 kroner dagen.

Samtidig har salget av nye Porsche-biler økt med 12 prosent.

Først ble russerne ranet av oligarkene -og på de dyre restaurantene og merkebutikkene i Moskva fortsetter oligarkbarna festen.

Maxim biter tennene sammen når vi spør ham om korrupsjonen, oligarkene og de vanvittig rike som styrer Russland.

— Ser jeg en av dem ligge skadet på gaten, vil jeg ikke løfte en finger for å hjelpe, svarer den arbeidsledige legen.

Han vil heller snakke om sin nyeste overlevelsesplan.

— Jeg har utviklet en egen kakeoppskrift. Åtte kilo epler blir til en super epleostekake. Det beste er at du kan lagre kaken i tre år, sier Maxim. Han tror krisen vil vare lenge.

Kona jobber 75 prosent deltid på et sykehjem og tjener 800 kroner i måneden.

- Hvor lenge kan dere overleve slik?

— Noen år, tror jeg. Vi sparte penger i de gode tidene, og har leilighet og bil.

Det er gode grunner til at Putin sitter sent oppe om natten:

Les også

Lysene sto på sent om natten i Kreml. Putin hadde et svært viktig besøk av Russlands mektigste kvinne

Alle kriser gir muligheter

Boris Akimov, leder av det øko-kooperativet LavkaLavka i Moskva, tjener penger på å selge blant annet russisk camembert. Årsaken er at russiske mot-sanksjonene holder vestlige landbruksprodukter som fransk ost vekk fra det russiske markedet. Men samtidig går prisene rett til værs for russere som er midt i en beinhard hestekur.

Boris Akimov leder jordbrukskooperativet LavkaLavka sammen med 79 småbønder. De driver økologisk, leverer kortreist mat i egne butikker og står bak en av de mest populære restaurantene i Moskva.Maten de selger kan spores tilbake til den enkelte bonden: Laksekaviar fra Igor i Vladivostok, kylling fra småbonde Aleksei utenfor Moskva.

— For oss har krisen og sanksjonene gitt nye muligheter siden vestlige produkter stenges ut, sier Akimov, og banker hardt i bordet tre ganger.

— Heldigvis har vi ikke merket mye til at folk har mindre penger ennå. Det største problemet er manglende kreditt.

Faren er at hestekuren stopper nye ideer.

 • I motsetning til de mange kriserammede EU-landene har Russland lav gjeld og store valutareserver.
 • Putin har dessuten gjort store, brå kutt i de offentlige budsjettene, som politikere i vestlige demokratiske land neppe kunne gjennomført uten å miste makten.
 • Arbeidsledigheten er fortsatt lav. Russiske myndigheter unngår å sparke folk – i stedet blir lønningene kuttet og arbeidstiden kraftig redusert.
  Fremmedarbeidere fra de sentralasiatiske landene har betalt den høyeste prisen så langt. I fjor reiste 500.000 usbekere og tajikere tilbake til nabolandene.

Sosiale medier og såpefjernsyn i Russland er noe helt for seg selv:

Les også

Det som skjedde på jentetoalettet, sjokkerte Russland

— Den verste krisen ligger foran

President Putin og USAs utenriksminister John Kerry under de lange samtalene i Moskva natt til langfredag i påsken.

Russlands president Vladimir Putin sa før jul at det verste er over. Nå er tonen endret.— Den verste krisen ligger fortsatt foran oss, spådde Putins tidligere finansminister Alexej Kudrin på Davos-møtet.

Optimistene tror at krisen gjør Putin mer interessert i å normalisere forholdet til Vesten.

Samme dag som Putin avblåste Syria-operasjonen, brukte han flere timer på å diskutere betingelser for russiske småbedrifter og krisetiltak. I påsken var det lange samtaler mellom Putin og Kerry, og denne uken satt USAs ambassadør i møte med økonomiministeren i Moskva.

— Sanksjonene ble også diskutert. Vi er enige om at dette ikke kan fortsette for alltid, sa økonomiminister Alexei Ulyakeyev.

Pessimistene advarer mot at korrupsjon, manglende reformer og et Russland som ikke er forberedt på en varig oljekrise, kan gjøre krisen mye verre.

— Det mest skremmende er at vi er i ferd med å venne oss til krisen, advarer professor Natalia Zubarevitsj ved Moskvas statsuniversitetet i en analyse i Moscow Times i påsken.

— Nå er det hver mann for seg selv.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

På Twitter: @PerAJohansen

Les også

 1. Barnas drøm er å bli spionjegere for Putin

 2. Toppmøte i Kreml:- Har du med litt penger, spurte Putin. - Du vil bli positivt overrasket, svarte Kerry.

 3. Disse jobbene er forbudt for kvinner i Russland

 4. Derfor sitter Putin oppe om natten med Russlands mektigste kvinne

 5. Obama: Putin ikke fullstendig idiot