Fem døde under forbudt protest i DR Kongo

Minst fem personer er blitt drept og ytterligere 33 er såret i forbindelse med protester mot president Joseph Kabila i Kongos hovedstad Kinshasa søndag.

Kongolesiske sikkerhetsstyrker aksjonerer mot en protest i Kinshasa i Kongo. Bildet er tatt under protestene den 31. desember i fjor.
  • NTB

I tillegg er 69 personer pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner rundt om i Kongo søndag, opplyser FNs fredsoperasjon MONUSCO.

En rekke katolske kirkeledere har bedt om fredelige massedemonstrasjoner mot Kabila i flere byer søndag. De ønsker at presidenten skal gå av etter 17 år ved roret i Kongo.

Myndighetene har på sin side lagt ned demonstrasjonsforbud i hele landet, og slått knallhardt ned på alle som bryter forbudet. Det er innført sperringer på alle hovedveiene inn mot Kinshasa, mens sikkerhetspolitiet sjekker ID-papirene til alle som reiser inn til byen.

Tre uker siden sist

Lignende protestaksjoner ble også arrangert nyttårsaften. De skulle i utgangspunktet også være fredelige, men ble etter hvert dødelige da politi og sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstrantene. Ifølge FN ble minst 5 personer drept også da.

I likhet med den gang var det også søndag klare indikasjoner på at de fredelige protestene kunne bli voldelige.

– Jeg håper myndighetene lar være å undertrykke marsjen, sa talsperson for det muslimske samfunnet i Kongo, Cheikh Ali M'Kuu, til AFP i forkant av søndagens demonstrasjoner.

– Men hvis de bestemmer seg for å undertrykke, blir det ingen fred, sa han videre.