Verden

Frankrike kaller hjem sin Italia-ambassadør

Frankrike kaller hjem sin ambassadør fra Italia og anklager landet for utilbørlig og provoserende innblanding i indre franske anliggender.

Italias innenriksminister og visestatsminister har hisset på seg den franske regjeringen med sitt møte med protestbevegelsen de gule vestene i Paris. AP / NTB scanpix

 • vaktsjef@ntb.no

Forholdet mellom de to nabolandene har lenge vært anstrengt, og det hele toppet seg da Italias høyrepopulistiske visestatsminister Luigi Di Maio tirsdag besøkte representanter for protestbevegelsen de gule vestene i Frankrike.

Etter møtet med flere av protestbevegelsens ledere, som stiller til valg på nytt EU-parlament i mai, tvitret Di Maio at «forandringens vinder har blåst over Alpene».

Di Maio lovet også å bistå de gule vestene og anklaget den franske regjeringen for å ha bidratt til det han omtaler som migrantkrisen i Europa.

 • Frank Rossavik: De gule vestene vil bekjempe eliten som eget parti. Eliten jubler.

Hårreisende påstander

Beslutningen om å kalle hjem ambassadøren for konsultasjoner er en følge av det franske myndigheter kaller provoserende og utilbørlig kritikk uten sidestykke fra italiensk side.

– Frankrike har i flere måneder vært gjenstand for gjentatte anklager, uberettigede angrep og hårreisende påstander, heter det i en kunngjøring fra fransk UD.

– Det er én ting å ha uenigheter, men å bruke forholdet som ledd i en valgkamp er noe helt annet, heter det videre.

Valgkamp

Frankrikes president Emmanuel Macron har de siste ukene vært gjenstand for store protester, der de gule vestene har ledet an.

Macron har samtidig vært på kant med Italias innenriksminister Matteo Salvini fra det sterkt høyreorienterte partiet Ligaen.

Begge framstiller det kommende EU-valget som et oppgjør mellom Macrons EU-vennlige politikk og Salvinis euroskeptiske og innvandringsfiendtlige politikk, som støttes av blant andre Frankrikes ytre-høyre-leder Marine Le Pen og Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette bildet sjokkerte president Macron. Nå hagler fornærmelser og skittkasting mellom Italia og Frankrike.

 2. KOMMENTAR

  Europa var en pøl av krig og blod. Nye nabokrangler er veldig dårlig idé.

 3. VERDEN

  Person mistet fire fingre i demonstrasjon i Paris

 4. VERDEN

  Gule vester-leder pågrepet i Paris

 5. VERDEN

  Over 200 pågrepet, sporadisk kaos i Paris under gule vester-protester

 6. VERDEN

  Presidenten undervurderte dem. Nå venter skjebneuke for den franske presidenten.