Trump-toppens håndskrevne notat: «5000 soldater til Colombia»

– Alle muligheter er åpne, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver om hva Trump-administrasjonen akter å gjøre i Venezuela. Notatblokken hans vitnet om et dramatisk alternativ.

John Bolton hadde med seg en notatblokk til pressekonferansen i Det hvite hus mandag kveld. Der sto det blant annet «5000 soldater til Colombia.»

Mandag stilte John Bolton, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, opp på en pressekonferanse i Det hvite hus for å fortelle at Trump-administrasjonen har innført sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskap, PDVSA.

USA anerkjente i forrige uke Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó som landets president, og amerikanerne krever med det at Nicolás Maduro går av etter seks år ved makten.

Sanksjonene, som er ment å hemme Maduro økonomisk, er ett av tiltakene USA gjennomfører for å få på plass sin utvalgte leder ved makten i det kriserammede landet.

Les også

Venezuela har to presidenter. Bare en av dem kan vinne maktkampen.

Oppdaget tekst på notatblokken

Bolton gjorde det klart at Trump-administrasjonen har planer om flere tiltak.

– Presidenten har gjort det klart at alle muligheter er åpne, sa Bolton fra podiet i presserommet i Det hvite hus.

Det han ikke sa noe om, var teksten som sto på notatblokken han bar da han kom inn i rommet.

Den årvåkne Twitter-brukeren Rao Kumar, som jobber ved den Trump-kritiske tankesmien National Security Action, oppdaget nemlig at det var fullt mulig å lese hva som sto på Boltons blokk:

So this notepad that National Security Advisor John Bolton was holding today at the White House briefing on Venezue… https://t.co/fRfyQShIC3

«Afghanistan –> Ønsker samtalene velkommen. 5000 soldater til Colombia,» kan man lese dersom man går tettere innpå bildet.

«5000 soldater til Colombia,» sto det på notatblokken til John Bolton.

Ber hæren om å skifte side

Det er uklart om ordene var skrevet i John Boltons håndskrift. Et forslag om å sende et stort antall soldater til Venezuelas naboland var heller ikke noe den nasjonale sikkerhetsrådgiveren snakket høyt om på pressekonferansen.

Men Bolton gjorde det helt klart at USA krever et maktskifte i Venezuela.

– Vi oppfordrer i dag den venezuelanske hæren og sikkerhetsstyrkene til å akseptere den fredelige, demokratiske og konstitusjonelle maktoverføringen, sa Bolton.

Det er uklart om Bolton mente å vise frem notatblokken eller om det var en glipp. Da NBC News spurte Det hvite hus om saken, var svaret:

– Som presidenten har sagt, er alle muligheter åpne.

Opposisjonslederen støttes av mange

Juan Guaidó utnevnte seg selv til Venezuelas president forrige onsdag, og USA reagerte nærmest umiddelbart ved å anerkjenne ham som landets rettmessige president.

I ettertid har Canada og de fleste landene i Latin-Amerika gjort det samme. Også i Europa får Guaidó sterk støtte.

Samtidig stiller Kina, Russland, Tyrkia og Iran seg bak Maduro. Russiske myndigheter advarte i forrige uke mot en amerikansk militær intervensjon, noe russerne mente ville være «katastrofalt».