Verden

Millionbot til gruvegigant: Ti døde og 300 savnet i Brasil etter at demning brast.

Gruvegiganten Vale har fått 66 millioner dollar i bot etter at en brasiliansk demning brast. Ti personer er til nå funnet omkommet. Rundt 300 mennesker er fremdeles savnet.

Byen Brumadinho i Brasil har fått store ødeleggelser etter at en demning brast like ved. 300 personer er fortsatt savnet. Foto: WASHINGTON ALVES

 • Helle Aarnes
  Journalist
 • NTB

Den brasilianske minegiganten Vale har fått en bot på 66.5 millioner dollar etter at en demning kollapset ved en av firmaets jerngruver, Corrego do Feijao, fredag.

Ti personer er bekreftet døde og flere hundre er savnet, melder nyhetsbyrået AFP.

Botens størrelse skal være bekreftet av flere kilder, deriblant regjeringstalsmenn. Firmaet får boten av flere årsaker, blant annet «forurensing» og å ha gjort området ubeboelig.

Sargent Acquiles, talsmann for sivilforsvaret i regionen, uttalte lørdag til CNN at 279 personer er reddet ut av gjørmemassene.

Flere ble løftet ut av gjørmen i spektakulære redningsaksjoner med helikopter.

Bare tre år siden sist

Fremdeles vet ingen hvorfor demningen, som ligger i regionen Minas Gerais, brast. Men gruvegiganten Vale, som nå er bøtelagt, var også en av to eiere da en annen demning brast i Mariana i den samme regionen i 2015.

Dette ble den verste miljøkatastrofen noensinne i Brasil. Denne gangen vil dødstallene trolig bli svært mye høyere, men konsekvensene for miljøet ikke like store, uttaler gruvefirmaet Vales toppsjef.

Reddet ut av sølen

Deler av byen Brumadinho er evakuert, og brannmannskaper har jobbet iherdig for å redde folk fra gjørmemassene med helikopter og kjøretøyer som kan ta seg frem i sølen.

Brannmannskapene opplyste lørdag at de hittil har funnet ti døde, samtidig som de økte antallet som er savnet, til 300.

TV-bilder viser tak som stikker opp av den rødbrune gjørma og veier som forsvinner i gjørmemassene. Redningsmannskapene sliter med å få oversikt over omfanget ettersom veier er oversvømt, og de må benytte helikopter.

Guvernør Romeu Zema har uttalt at det er liten sjanse for å finne mennesker i live, skriver BBC.

Redningsmannskaper jobber under vanskelige forhold. Foto: WASHINGTON ALVES / X01820

Ukjent årsak

Demningen lå i tilknytning til en gruve i området, men årsaken til at den brast, er ikke kjent.

Gruveselskapet Vale SA, som er Brasils største, opplyser at den rødbrune gjørma har nådd landsbyen Vila Ferteco, der Vale har sin kontorer.

«Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe ofre, minimere skadeomfang, undersøke fakta, søke rettferdighet og unngå nye tragedier som dem i Maria og Brumadinho», sa Brasils president Jair Bolsonaro, etter å ha fløyet over området lørdag.

Miljøorganisasjoner sier at fredagens ulykke nettopp er et resultat av manglende regulering.

Greenpeace sier at den siste ulykken er en sørgelig konsekvens av at brasilianske myndigheter og gruveselskaper ikke har lært av tragedier som bristen i Samarco-demningen i 2015.

Ulykken kostet 19 mennesker livet og gjorde hundrevis hjemløse. Vale var også eier av Samarco, sammen den australske giganten BHP Billiton. Samarco regnes for å være Brasils verste miljøkatastrofe.

250.000 mennesker ble uten drikkevann og tusener av fisk døde før 60 millioner kubikkmeter forurenset elvevann omsider rant ut i havet.

En vei er blokkert av gjørme i nærheten av Brumadinho, like ved stedet demningen brast. Foto: WASHINGTON ALVES / X01820

300 i arbeid

Vale opplyste tidligere at rundt 300 menn var i arbeid ved demningen da ulykken inntraff. Rundt 100 av dem er gjort rede for, men resten er savnet, og trolig er mange av dem døde.

De aller fleste av de savnede var ansatte i Vale, ifølge Vales direktør Fabio Schvartsmann.

Brumadinho har en befolkning på 39.000. Byen ligger 60 kilometer sørvest for storbyen Belo Horizonte, som er delstatshovedstad i Minas Gerais.

Brasils president Jair Bolsonaro opplyste at han skal inspisere området i helikopter lørdag.

Ifølge lokale medier er bygninger, biler og tog nedgjørmet. Foto: AFP / Minas Gerais Fire Department

Bolsonaro lovte i valgkampen å styrke brasiliansk økonomi, blant annet med omfattende deregulering av landets gruveindustri.

Se videoklipp fra lokale medier her:

Les mer om

 1. Brasil
 2. Ulykker
 3. Vær

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Demningen ble sjekket, men brast likevel. Nå fraktes døde ut av gjørmen.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Leter desperat etter 300 savnede i gjørmen i Brasil

 3. VERDEN
  Publisert:

  Avis: Gruveselskap i Brasil kjente til risiko ved jordskred

 4. VERDEN
  Publisert:

  134 døde etter demningskollaps i Brasil

 5. VERDEN
  Publisert:

  Flere døde og 279 fortsatt savnet etter demningsbrudd i Brasil

 6. VERDEN
  Publisert:

  Minst 44 døde etter uvær i Brasil