Verden

Store politistyrker jakter navngitt og trolig såret gjerningsmann i Strasbourg

Her bor 29 år gamle Cherif Chekatt som fransk politi hevder står bak angrepet på julemarkedet i Strasbourg. Det pågår en omfattende politijakt på 29 åringen.

I dette leilighetskomplekset bor Cherif Chekatt (29), som fransk politi har navngitt som mannen de etterlyser etter skytingen i Strasbourg tirsdag kveld.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Politiet mener Cherif Chekatt (29) kan ha blitt såret i en skuddveksling med soldater og frykter at han kan ha flyktet til Tyskland. Både på fransk og tysk side ble grensekontrollen skjerpet onsdag.

Det pågår nå en omfattende jakt på 29-åringen, mer enn 700 politifolk deltar. Torsdag morgen er den mistenkte fremdeles ikke pågrepet.

Det var litt før klokken 20 tirsdag kveld at det ble løsnet skudd på julemarkedet i den franske byen Strasbourg. Tre personer ble drept og minst 13 såret, flere av dem alvorlig. En skal være hjernedød.

Den antatte gjerningsmannen er identifisert av politiet som den 29 år gamle Cherif Chekatt som fortsatt er på frifot. Han bor i øst i bydelen Koenigshoffen i utkanten av Strasbourg, hvor politiet holdt vakt onsdag. Mannens foreldre og to brødre er pågrepet og tatt inn til avhør. Dette er et område med en variert bebyggelse. I den østlige delen er det høy kriminalitet og et stort innslag av sosialboliger, mens den vestlige delen er mer fasjonabelt.

Dette er 29 år gamle Cherif Chekatt som politiet etterlyser for angrepet på julemarkedet i Strasbourg tirsdag kveld.

Han vokste opp i Poteries en bydel i Strasbourg, 20 minutter unna julemarkedet. Chekatt har en rekke dommer, og ble i 2017 utvist fra Tyskland til Frankrike etter å ha sonet en dom der.

Det har pågått en omfattende politijakt etter 29-åringen siden attentatet. Det har rådet nærmest unntakstilstand i den franske byen, som er kjent for sitt julemarked. Julemarkedet ble stengt etter attentatet og onsdag kveld opplyses det at markedet også forblir stengt torsdag. Livet i byen normaliseres.

Mange turister kommer til byen nettopp for å oppleve julemarkedet som regnes som det flotteste i Frankrike. En av de drepte var en thailandsk turist. Det er også flere fra Thailand blant de sårede.

Tidligere onsdag kom det opplysninger om at fire personer var blitt pågrepet. Det er den antatte gjerningsmannens foreldre samt to av hans brødre. De holdes i varetekt.

Det opplyser kilder tett på etterforskningen til nyhetsbyrået Reuter

Skal ha ropt «Allahu Akbar»

Avisen Le Figaro skriver at ifølge vitner brølte mannen «Allahu Akbar,» (Gud er størst) før han begynte å skyte.

Dette er senere bekreftet av politiet.

I byen har skoler og barnehager delvis vært stengt i dag, og folk oppfordres til å holde seg innendørs om de ikke må ut. Myndighetene sier de har forståelse for at foreldre ikke vil sende barna til skole.

Store styrker med tungt væpnet politi sees i gatene. De jakter på gjerningsmannen som sto på den såkalte S-listen over folk som overvåkes som mulig trussel mot staten. Ifølge Reuters står det 26000 personer på denne listen.

  • Les også: Dette vet vi og dette vet vi ikke om angrepet i Strasbourg

Trolig alene

– Politiet tror han handlet alene, sier statssekretær Laurent Nunez i det franske innenriksdepartementet.

Angrepet mot julemarkedet etterforskes som en terrorhendelse, men det er foreløpig ikke klart om det er et terrormotiv bak ugjerningen, sier Nunez til den franske radiokanalen Inter.

Minst 720 politifolk deltar i jakten på gjerningsmannen. Den franske regjeringen varslet onsdag at ekstra sikkerhetsstyrker vil bli sendt til Strasbourg.

Krisemøte hos presidenten

Frankrikes president Emmanuel Macron innkalte til krisemøte i presidentpalasset onsdag. Beredskapen i Frankrike var fra før høy etter de siste ukers omfattende demonstrasjoner mot presidentens økonomiske politikk. Nå er den høynet ytterligere til høyeste beredskapsnivå, som følge av aksjonen mot julemarkedet, som etterforskes som en terrorhandling.

Både militærets øverste offiserer og medlemmer av regjeringen, blant dem statsministeren og innenriks-, utenriks- og forsvarsministeren, er innkalt til krisemøtet.

Strasbourg er også byen som huser Europaparlamentets plenumssamlinger og Europarådet. Det gjør at byen er vant med sikkerhetsutfordringer. Denne uken er det møte i parlamentet.

En av dem som er alvorlig skadet er en italiensk journalist som var i Strasbourg for å dekke plenumssamlingen til Europaparlamentet. Europaparlamentet, som ligger bare noen få kilometer fra julemarkedet der angrepet fant sted, holdt ett minutts stillhet for ofrene kl. 12 onsdag.

Frankrike har de siste årene opplevd en rekke terrorangrep (se fakta).

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg slutter seg til dem som fordømmer angrepet i Strasbourg, der tre ble drept og tolv såret på et julemarked tirsdag kveld. En rekke stats- og regjeringssjefer har kondolert Frankrike og fordømt terrorhandlingen.

Les mer om

  1. Angrepet i Strasbourg
  2. Innenriks
  3. Emmanuel Macron
  4. Utenriks
  5. Frankrike