Verden

Canadier som møtte Kim Jong-un, anholdes i Kina

Kina har anholdt den canadiske forretningsmannen Michael Spavor, som er mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet».

Michael Spavor, direktør ved Paektu Cultural Exchange, fotografert i Yangi i Kina i mars 2017. Nå er han og en annen kanadier arrestert av kinesiske myndigheter, i noe som kan se ut som en hevn etter Canadas pågripelse av Huaweis finansdirektør 1. desember.
  • NTB

Spavor er den andre canadieren som blir arrestert i Kina etter Canadas pågripelse av Huaweis finansdirektør 1. desember.

Ifølge kinesiske medier er Spavor mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet», melder nyhetsbyrået AFP.

  • Les også: Kina krever løslatelse av Huaweis finansdirektør i Canada

Spavor er en forretningsmann med base i Kina, og han tilrettelegger for turer til Nord-Korea. Han skal ha møtt Kim Jong-un og arrangert turer til landet for basketstjernen og Nord-Korea-vennen Dennis Rodman.

– Vi har fått bekreftet at en canadier har tatt kontakt med oss fordi han har blitt avhørt av kinesiske myndigheter. Vi har ikke vært i kontakt med ham siden vi fikk beskjeden, sier utenriksminister Chrystia Freeland.

To pågrepet

Utenriksminister i Canada, Chrystia Freeland, bekrefter at nok en canadisk statsborger er anholdt i Kina. Personen er den andre på få dager etter at canadiske myndigheter pågrep Huawei-topp Meng Wanzhou søndag etter arrestordre fra USA. Foto: AP / NTB scanpix

Arrestasjonen av Spavor skjer få dager etter at den canadiske diplomaten Michael Kovrig ble arrestert i Kina mandag.

Arrestasjonen av Kovrig skjedde en drøy uke etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble arrestert i Vancouver basert på en arrestordre fra USA. Amerikanske myndigheter anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng ble tirsdag løslatt mot kausjon, mens hun venter på å bli utlevert til nabolandet. Hun ble løslatt mot at hun følger flere restriksjoner, blant annet at hun leverer inn passet sitt, blir overvåket døgnet rundt og går med en GPS-sender.

Ingen sammenheng kjent

Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom arrestasjonen av de canadiske statsborgerne i Kina og Mengs pågripelse i Canada.

Onsdag sa talsperson Lu Kang i det kinesiske utenriksdepartementet at Meng er uskyldig, og at Canada må løslate henne.

Les mer om

  1. Menneskerettigheter
  2. Kim Jong-un
  3. Nord-Korea
  4. Kina