Verden

Ordren om tilbaketrekning fra Syria er signert

President Donald Trump undertegnet søndag den omdiskuterte ordren om tilbaketrekning av amerikanske tropper fra Syria.

Amerikanske styrker i Manbij i Syria snakker med lokale innbyggere søndag. Samme dag kommer beskjeden fra Pentagon om at den offisielle ordren om å trekke de amerikanske styrkene ut av Suria er signert av presidenten. Foto: The Military Council of Manbij City / AP / NTB scanpix
  • NTB

Dermed er tilbaketrekningen, som allerede skal ha startet, offisiell.

Det er en amerikansk militær talsperson som søndag bekrefter signeringen overfor AP, og det er foreløpig ikke gitt ytterligere detaljer eller kommentarer.

Trumps avgjørelse om å trekke tilbake de rundt 2.000 gjenværende troppene i Syria har møtt motbør blant annet innad i det amerikanske militæret.

Selv valgte presidenten søndag å kommentere på egen Twitter-konto med den republikanske senatoren Rand Pauls melding på samme nettsted.

– Det burde ikke være USAs oppgave å erstatte regimer rundt om i verden. Det er dette president Trump erkjente om Irak, at det var den største utenrikspolitiske katastrofen de siste tiårene, og han har rett … Generalene har ennå ikke forstått feilgrepet, heter det i meldingen fra Paul.

Trakk seg

Det vakte uro og bekymring blant USAs nærmeste allierte da president Donald Trump onsdag overraskende ga ordre om at han vil trekke amerikanske soldater ut av Syria. I tillegg til internasjonal kritikk, fikk avgjørelsen også kraftig motbør i Washington.

Et snaut døgn etter at Trump informerte om tilbaketrekningen, kom meldingen om at USAs forsvarsminister Jim Mattis går av. Beslutningen om å gå ut av Syria blir sett på som et nederlag for Mattis, som tidligere har uttalt at det å trekke seg ut av Syria er en «strategisk tabbe».

Advarte Trump

Iran og Russland, det syriske regimets nærmeste allierte, gleder seg imidlertid som ventet over en forestående amerikansk tilbaketrekning.

Trump kunngjorde i forrige uke at USA har begynt å hente soldater hjem, og erklærte at den ytterliggående islamistgruppen IS er nedkjempet i Syria.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant dem som sammen med Storbritannia og Frankrike advarte om risikoen ved å trekke seg ut av Syria og at kampen mot IS ikke er over.

President @RT_Erdogan of Turkey has very strongly informed me that he will eradicate whatever is left of ISIS in Sy… https://t.co/l4RDUsBNNg“It should not be the job of America to replace regimes around the world. This is what President Trump recognized i… https://t.co/f8MyVbnTA0

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Syria
  3. Donald Trump