Verden

Svensk terrorist var med på angrepene både i Brussel og Paris

Svenske Osama Krayem, som er siktet for medvirkning til bombeangrepene i Brussel i påsken, knyttes nå også til Paristerroren i fjor høst.

  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Svenske Osama Krayem knyttes nå også til angrepene i Paris i november i fjor. Det opplyser den belgiske avisen De Standaard.

23-åringen er fra før siktet for å medvirket under terrorangrepene i Brussel i påsken.

Arrestert

Krayem ble arrestert av belgisk politi 8 april. Overvåkningskameraer filmet ham sammen med Khalid El Bakraoui på undergrunnen bare minutter før bomben gikk av på metrostoppet Maelbeek.

Svensken skal ha innrømmet i politiavhør at han bar en ryggsekk full av sprengstoff, og at han trakk seg i siste øyeblikk. Ryggsekken er fortsatt ikke kommet til rette, skriver den belgiske avisen.

– Det var ingen tilfeldighet at jeg var i Brussel. Jeg visste nøyaktig hva jeg gjorde, sa Krayem i avhør med politiet, ifølge

.

Krayem ble arrestert i en stor politiaksjon, der flere andre mistenkte også ble anholdt. Blant dem var Mohamed Abrini, som skal være «mannen med hatten» på Zaventem-flyplassen — en av de tre mennene som ble filmet av overvåkningskamera på vei inn til innsjekkingsområdet.

Fant spor

Det er funnet biologiske spor av svensken på flere av gjemmestedene Paris-terroristene brukte i planleggingen av terroren, opplyser De Standaard.

Terroristene slo til flere steder i Paris 13. november, deriblant en fotballarena og et konsertlokale. 130 mennesker ble drept.

Flere av terroristene som sto bak angrepene i Brussel i påsken, har også blitt knyttet til Paris-terroren. Politiet tror nå at de tilhørte et stort nettverk av IS-krigere og radikaliserte europeere.

Fremmedkriger

Krayem er født i Sverige, og har vokst opp i Malmø. Hans foreldre er opprinnelig er fra Syria. I begynnelsen av 2015 reiste han til Syria for å krige med IS.

Han skal ha kommet seg tilbake til Europa med flyktningestrømmen, ved hjelp av et falskt syrisk pass. Krayem tok seg til den greske øyen Leros, og videre til Tyskland, der han ble plukket opp av Salah Abdeslam i oktober.

Stor politiaksjon da svenske Osama ble arrestert:

Les også

  1. Svenske siktet for terror og drap