Verden

Hva skjedde egentlig da Michael Brown ble skutt?

Nedskytingen av den svarte 18-åringen Michael Brown har skapt voldsom uro, som ryster hele USA. To vidt forskjellige versjoner om skyteepisoden verserer.

Tegning av Michael Brown, som ble drept av en politimann den 9. august. Foto: David Goldman/AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

18 år gamle Michael Brown, som er svart, ble skutt og drept av den hvite politimannen Darren Wilson den 9. august i Ferguson, som er en forstad til St. Louis i Missouri. Det faktum at Brown var ubevæpnet, at han ble skutt flere ganger, at det er uklarhet om hendelsesforløpet og en rekke tidligere episoder der svarte er blitt skutt av politiet eller andre sikkerhetsfolk, har skapt et voldsomt raseri i særlig den svarte befolkningen.

Opptøyene i Ferguson har blitt stadig voldsommere og skytingen i Ferguson er blitt en het politisk sak i USA. Men bør politimannen Darren Wilson straffes fordi han skjøt Michael Brown, eller var skytingen berettiget? Og hva skjedde egentlig? Dette er det vi vet dagen før onsdagens rettslige høring i USA, der formålet er å fastslå om det skal åpnes en straffesak mot politimannen.

Les også:

Les også

Michael Brown ble skutt seks ganger

Hva foranlediget skyteepisoden?

Uomstridt: Politimannen Darren Wilson kommer kjørende i en bil i forstaden Ferguson og ser Michael Brown og kameraten Dorian Johnson gående midt i gaten klokken 12.01 den 9. august. Politimannen gir Brown og Johnson beskjed om at de må komme seg ut av veien fordi de er i veien for trafikken. De to ungdommene gjør ikke som de får beskjed om. De sier de straks er fremme dit de skal.

Politimannens versjon: I det han skal gå ut av bilen smeller Brown igjen døren. Brown strekker seg inn i bilen gjennom vinduet og slår ham i ansiktet. Det oppstår en kamp om politimannens pistol. Et skudd går av.

Politiet sikter mot demonstranter mandag 18. august. Foto: JOSHUA LOTT/Reuters/NTB-Scanpix

Vennen Dorian Johnsons versjon: Politimannen river opp bildøren på en aggressiv måte og døren dunker borti dem, slik at den smeller igjen. Politimannen griper kameraten, Big Mike, som han kaller ham, i nakken og hindrer Brown i å komme seg vekk fra politibilen. Politimannen trekker våpenet sitt og sier; «jeg kommer til å skyte deg». Et skudd blir avfyrt ut av vinduet. Øyenvitnene Tiffany Mitchell og Piaget Crenshaw: Brown og politimannen slåss gjennom vinduet på bilen. Brown så ut til å forsøke å komme ut av grepet til politimannen.

Les mer:

Les også

Nye uroligheter i Ferguson i natt - en person skutt

Den dødelige skytingen:

Uomstridt: Etter at skuddet i bilen ble avfyrt fjernet de to ungdommene seg fra politibilen. Brown hadde ikke noe våpen.

Politimannens versjon: Ifølge en venn av familien, som har gitt sin versjon til en lokal radiostasjon, steg politimannen ut av bilen og ga ungdommene ordre om å stoppe og stå stille, hvilket de gjorde cirka 10 meter unna. Brown skal ha sagt; «hva skal du gjøre med det, du kommer vel ikke til å skyte meg». Så, plutselig løper Brown mot politimannen, som begynner å skyte mot ham. Brown fortsatte likevel å løpe mot ham. Politimannen tror Brown må være ruset på noe, fordi han bare fortsette å rushe mot ham. Det siste skuddet treffer Brown i pannen og Brown faller sammen mellom 0,6 meter og 1 meter fra politimannen.

Vennen Dorian Johnsons versjon: Politimannen kom etter Big Mike og avfyrte et nytt skudd som traff vennen. Da snudde Brown seg med hendene i været og begynte å rope til politimannen at han var ubevæpnet og at han måtte slutte å skyte. Men politimannen avfyrte flere skudd mot vennen, som falt i bakken og døde.

Vitnene Mitchell og Crenshaw: Brown kom cirka 6 meter vekk fra politibilen før politimannen skjøt ham. Politimannen kom ut av bilen og skjøt. Browns kropp rykket til, som om han ble truffet bakfra og han snudde seg og strakk armene i været. Politimannen fortsatte å skyte inntil Brown bare datt sammen på bakken og ansiktet hans smalt i betongen.

Les også:

Les også

Obama skal snakke om opptøyene i Ferguson og situasjon i Irak

Hva viser obduksjonen?:

Obdusenten som ble hyret av familien: Brown ble truffet av minst seks skudd, fire ganger i armen og to ganger i hodet. Ett av skuddene traff på oversiden av hodet, noe som tyder på at hodet var fremoverlent. Det var dette skuddet som drepte Brown. En av skadene i armen kan tyde på at skuddet traff mens armen var hevet eller at skuddet traff bakfra, men dette er ikke sikkert. Det var ikke kruttslam på huden, noe som indikerer at skuddene ble avfyrt på minst 0,6 meters avstand. Men eventuelt kruttslam på klærne kan vise noe annet.

Video: Se hvordan Michael Brown ble skutt

Den offentlige obdusentens rapport: Michael Brown ble skutt forfra. Han ble truffet av flere skudd i brystet og i hodet. Brown skal ha hatt seks eller åtte skuddskader. Brown hadde marihuana i kroppen da han døde.

Les mer:

Les også

- Demonstrantene en trussel mot folks sikkerhet

Hva gjorde Michael Brown før skyteepisoden?:

En overvåkingsvideo viser at han kranglet med en butikkeier og dyttet eieren like før skyteepisoden. Politiet hadde fått en rapport om et mulig tyveri av en pakke sigarer, men politimannen som skjøt, hadde ikke fått vite om det mulige tyveriet da skyteepisoden fant sted. Det hevdes også at Brown faktisk betalte for sigarene han tok med ut fra butikken.

Kilder: CNN/The Washington Post

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ingen ny sak mot politibetjent etter Brown-drapet i 2014

 2. VERDEN
  Publisert:

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 3. VERDEN
  Publisert:

  Minst fire døde i masseskyting ved sykehus i Chicago

 4. VERDEN
  Publisert:

  Politiet: Mannen som ble skutt i Charlotte hadde pistol - politiets video publisert

 5. VERDEN
  Publisert:

  Fem politifolk skutt og drept under demonstrasjon i Dallas

 6. VERDEN
  Publisert:

  Vitne i Dallas beskriver politiskytingen