Verden

Bildene fra 70.000 overvåkingskameraer viser at det skjer mye rart i russiske valglokaler

MOSKVA (Aftenposten): Sang, sjakk, koldtbord, raketter og kosakkdans. Overvåkingskameraer gir et unikt innblikk i hva som skjer når 107 millioner russere oppfordres til å bruke stemmeretten.

107 millioner russere russere velger i dag Vladimir Putin til president. For å lokke flest mulig til å stemme, har mange valgfunksjonærer tatt fantasien i bruk, for eksempel her ved et valglokale i Kaukasus.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

80 prosent av de 90.000 valglokalene hvor russere i dag avgir sin stemme i presidentvalget, er overvåket med videokameraer.

Hvem som helst kan følge med på kameraene direkte, som også overfører lyd.

Hensikten er å forhindre valgjuks.

På sosiale medier har russere allerede spredt hundrevis av bilder som viser hva som skjer når Russland velger Vladimir Putin til president for seks nye år.

Bildet er fra et valglokale under dagens presidentvalg i Russland, hvor valgfunksjonæren synger og serverer velgerne et stort koldtbord med drikke. Bak i midten er det satt opp sjakkbrett, til venstre er en turnbenk og til høyre en sittegruppe hvor en gruppe damer sitter og følger med på festen og spiser mat.

Mat, sang og sjakk i valglokalet

Den russiske Telegram-kanalen 2CH.hk fant bilder fra et valglokale som definitivt skiller seg ut:

Mens valget pågår, synger en av valgfunksjonærene mens velgerne kan forsyne seg av et koldtbord, spille sjakk eller sette seg ned for å få med seg valgshowet.

I Moskva deles det ut gratis mat ved 1500 valglokaler.

Dette er bare ett av flere triks for å då flere russere til å stemme. Jo høyere valgdeltagelse, jo større andel av stemmene får Putin.

«Slagordet for dette «valget»: Kom, vi vil mate deg!» tvitret opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj sarkastisk sammen med et bilde fra et valglokale der det var dekket på til fest:

Med hodet i stemmeurnen

En gjenganger på mange av bildene som blir spredt fra valglokalene i dag, er valgfunksjonærer med hodet langt ned i valgurnen.

– Håper ikke dette er en flashmob de har startet, skriver avisen Meduza.

En valgfunksjonær kryper inn i en valgurne ved et valglokale i Russland søndag 18. mars. Over 70.000 videokameraer overfører direkte fra valglokalene, slik at russere kan følge med på om det foregår valgjuks.
En gjenganger på mange av bildene, er valgfunksjonærer med hodet langt ned i valgurnene. -Håper ikke dette er flashmob de har startet, skriver avisen Meduza.

Et annet videokamera fra en republikk i Kaukasus viser hvordan en gjeng rødkledde, dansende menn kommer inn og lager full fest i valglokalet.

Dansende menn i tradisjonelle kostymer i et valglokale i Russland, viser overvåkingskameraene.

Ved Lomonosov-distriktet ved St. Petersburg dukket en velger opp utkledd som Putins nye atomrakett Sarmat.

– En rakettmann avgir stemme ved Lomonosov-distriktet i Leningrad-regionen. Verden burde skjelve, meldte Online.47 spøkefullt.

Bildet er fra en valgobservatør ved Lomonosov-distriktet, som tok bilde av mann som gikk til valg utkledd som en atomrakett.

Det vakte også oppsikt da en flokk tungt bevæpnede vikinger med russiskortodokse kors troppet opp i et valglokale i St. Petersburg, tvitret en av Navalnyjs observatører.

Ved valglokale 517 i St. Petersburg dukket det opp en gjeng vikinger for å avgi stemme i presidentvalget søndag.
Medlemmene av isbader-foreningen Polarbjørnen stemmer under presidentvalget i byen Barnaul i Russland 18. mars.

Et annerledes presidentvalg

Bak de mange humoristiske og delvis absurde påfunnene, ligger imidlertid et stort alvor:

Kreml har lagt ned enorme ressurser i at dagens presidentvalg skal fremstå som mer legitimt.

Allerede ved 17.00-tiden russisk tid hadde godt over halvparten av velgerne avgitt stemme.

Dette er langt mer enn ved tidligere valg.

En mor og hennes datter tas bilde av mens de besøker valglokalet i byen Elektrogorsk ved Moskva 18. mars.

859 rapporter om regelbrudd

Den uavhengige organisasjonen Golos meldte søndag at det hadde kommet inn om lag 859 rapporter basert på over 2000 klager om både store og små mulige regelbrudd fra de 90.000 valglokalene.

De fleste klagene gjelder hvordan valglokalene ser ut og ulovlig behandling av observatører, valgkomitémedlemmer og journalister.

Så langt virker det likevel som om antallet alvorlige saker er mindre enn tidligere.

Ved forrige parlamentsvalg ble det avdekket betydelig flere grove tilfeller av åpenbart valgjuks, hvor valgfunksjonærer stappet stemmeurnene fulle med falske stemmer.

En video fra Tsjeljabinski viste hvordan velgere slengte mange stemmesedler i urnene samtidig.

Tvunget til å sende bilde til læreren

Mange av de alvorligste bruddene ble rapportert inn før valget:

 • Flere av bruddene knytter seg til studenter som ble pålagt å ta bilde av seg selv når de stemte og deretter sende det til sine lærere.
 • Ved en rekke offentlige bedrifter har de ansatte varslet om at sjefene forlangte at de skulle stemme på Putin. De som ikke stemte, ble truet med å miste jobben.
 • Bruken av et samlet Kreml-kontrollert medieapparat for å gi Vladimir Putin langt mer positiv omtale.

Summen av mulige brudd er imidlertid ikke i nærheten av å påvirke selve resultatet.

Ved et stemmelokale på Sakhalin viste videokameraene at det lå hauger med stemmesedler i valgurnen lenge før valglokalet var åpnet.

Om lag 40.000 uavhengige observatører er til stede under valget. Blant dem er over 500 internasjonale observatører fra OSSE under ledelse av Norges tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Les mer om

 1. Russland
 2. Vladimir Putin
 3. Moskva