Verden

Thailand: Guttene i grotten har begynt dykketrening

I en ny video fra grotten i Thailand, der tolv gutter og treneren deres sitter innesperret, sier guttene de er friske. De har så vidt begynt med dykketrening.

Guttene i grotten har fått varmetepper og sitter her sammen med en dykker som har kommet inn til dem. Guttene sier de har det bra, men det er uvisst når de kan komme ut.
  • NTB

Thailandske myndigheter publiserte onsdag morgen to nye videoer fra innsiden av den delvis oversvømte grotten. I en av videoene presenterer guttene seg en etter en, før de forteller at de er friske.

Flere av guttene ler og prater med mennene fra det thailandske sjøforsvaret, som også behandler guttene for mindre sårskader på beina. Mot slutten av videoen sier en av guttene at han ble glemt bort i introduksjonsrunden, hvilket fører til latter inne i grotten.

  • LES OGSÅ: Overlevde ved å drikke vann fra taket i grotten

Har bursdagskake klar

Utenfor grotten har foreldre og pårørende samlet seg, og flere har sett videoklipp av sine barn.

– Han har blitt tynnere, sier en mor når hun ser sin egen sønn, men legger til at hun er glad for at han nå er sammen med lagkamerater og treneren sin.

En annen av guttene fylte 16 år 23. juni, samme dag fotballaget hans ble innesperret. Gutten skulle den kvelden overraskes av familien med middag og bursdagskake, men han kom aldri hjem.

– Kaken ligger fortsatt i kjøleskapet. Det er stille hjemme. Det var ikke ment å bli sånn, sier guttens søster. Familien våknet imidlertid til optimisme onsdag etter at de så muntre videoklipp av sønnen i grotten.

– Det er veldig godt å se at han er trygg. Jeg vet at han vil klare seg, sier guttens mor.

Brukte dykkemasker

Noen av guttene sover under varmeteppene som de har fått. De ser også ut til å ha skiftet klær.

Det er fremdeles uvisst når og hvordan guttene, alle i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener skal komme seg ut av grotten.

Onsdag morgen opplyser thailandske myndigheter at guttene har hatt på seg dykkemasker som del av opptreningen de trolig skal gjennom. Det er ukjent om noen av guttene har vært ute i vannet.

Nyhetsbyrået AP melder om at det ikke er sikkert at hele laget blir hentet ut samtidig. Når de blir hentet ut er avhengig av guttenes helsetilstand. Guttene må være 100 prosent klare før de kan hentes ut.

Alternative løsninger

Narongsak Osottanakorn, guvernør i den aktuelle regionen, sier at myndighetene ennå ikke har gitt opp å finne alternative løsninger for å få guttene ut. Det varslede regnværet de kommende dagene gjør imidlertid situasjonen vanskelig.

Uansett hva løsningen blir, er det svært lite sannsynlig at myndighetene vil prøve å få guttene ut allerede onsdag. Det er uaktuelt å gjennomføre en operasjon som ikke er 100 prosent trygg, sier Osottanakorn.

– Vi skal ta vare på dem som om de var våre egne barn, forsikrer han.

Fotballaget ble meldt savnet 23. juni etter at de 13 personene hadde tatt seg inn i grotten for å søke ly fra regnet. Først 2. juli ble de funnet i live omkring fire kilometer inn i grotten.

Les mer om

  1. Thailand