Vil forsyne Libyas skjøre samlingsregjering med våpen

USA og flere andre land vil lempe på FNs våpenblokade av Libya og forsyne den skjøre samlingsregjeringen i landet med våpen til bruk i kampen mot IS.

OPT_tb102cc8_doc6pqxwi4g9iv1cpzst49a_doc6pqxxny6h4wtwl7i8r3-3M1jrFae50.jpg
  • Ntb

Det går fram av utkastet til sluttdokument fra den store Libya-konferansen som ble holdt i Wien mandag, der utsendinger fra en rekke land deltar, blant dem USAs utenriksminister John Kerry, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og FNs Libya-utsending Martin Kobler deltok.

Alle de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet har undertegnet utkastet, der de forplikter seg til å arbeide for å lempe på våpenblokaden som ble innført mens Muammar Gaddafi fortsatt satt ved makten.

Derfor har IS lyktes i Libya:

Les også

Gadafis gamle venner har alliert seg med IS

Kaos og anarki

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011. En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten, og i 2013 ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli.

USAs utenriksminister John Kerry var blant en rekke toppolitikere som deltok på møtet i Wien i helgen.

En allianse av militante islamister og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

Den forrige regjeringen og nasjonalforsamlingen søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

En tredje regjering

Som et ledd i en FN-støttet fredsprosess, som ingen av de to administrasjonene sluttet opp om, ble det i februar dannet en tredje regjering, ledet av forretningsmannen Fayez al-Sarraj. Dette skjedde til applaus fra blant andre NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Først i april tok den såkalte samlingsregjeringen sjansen på å returnere til hovedstaden Tripoli, der den holder til på en strengt bevoktet marinebase, beskyttet av lojale militssoldater.

I ly av kaoset har flere libyske militsgrupper sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS og kontrollerer nå blant annet Gaddafis fødeby Sirte, inkludert havnen og flyplassen.

Kamp mot IS

Ønsket om å lempe på våpenblokaden er ment som et bidrag i kampen mot IS, som ifølge amerikansk etterretning nå trolig har rundt 6.000 krigere i Libya. Flere andre militsgrupper i landet har tette bånd til al-Qaida.

President Barack Obama har flere ganger medgitt at han angrer på beslutningen om å bruke militærmakt mot Gaddafi, uten først å ha tenkt grundig gjennom hva dette kunne resultere i og planlegge for framtida.

— Den verste feilen var trolig å ikke planlegge for tiden som kom etter det jeg mente var det eneste rette, nemlig å gripe inn i Libya, sa han i april.

Les også:

Les også

Vi som ikke liker bomber | Harald Stanghelle

Eksperter advarer

Libya-eksperter advarer mot å begå nye feil ved å sende våpen til den såkalte samlingsregjeringen.

Styrker som støtter den regjeringen i den østlige delen av landet nær en sementfabrikk i Libya. Hæren tok kontroll over fabrikken igjen etter sammenstøt med opprørsstyrker som har slått seg sammen med islamister i Benghazi.

— Det fins ingen kommandoveier der, bare væpnede fraksjoner som er mer fokusert på å kjempe mot hverandre enn å slåss mot IS, sa Frederic Wehrey i tankesmia Carnegie Endowment for International Peace i forrige uke.

— Faren er at disse militsene vil brukene våpnene mot hverandre, påpekte han.

Hver uke lager Aftenpostens utenriksredaksjon podkast. Hør den siste om tar Aftenposten Verden for seg fredsnasjonen Norge som nå er på krigsstien.